Javított az AMD

Az Advanced Micro Devices (AMD) négy százalékponttal növelte piaci részesedését a második negyedévben – áll a Mercury Research friss processzorpiaci jelentésében. A látványos javulás azonban csalóka, hiszen még így sem sikerült a vállalatnak visszanyernie az első negyedévben készletproblémák miatt elbukott 6 százalékot. Az x86-os – vagy PC-kompatibilis – mikroprocesszorok piacán a sunnyvale-i cég most 22,9 százalékos részesedéssel rendelkezik, míg a rivális Intel piacrésze 76,3 százalék.

Az AMD tavalyi negyedik negyedéves katasztrofális teljesítménye részben arra volt visszavezethető, hogy a processzorgyártó képtelen volt túladni a felhalmozott készletein – emiatt kényszerült az év elején a gyártás visszafogására. A második trimeszterre aztán sikerült visszatalálni a korábban elhagyott mederbe, és normalizálni a készletmennyiséget.

Pedig a megszokott trend az, hogy a második negyedévben a forgalom visszaesik: az idén azonban – és erre a szakértők sem találtak magyarázatot – ebben az időszakban is erős maradt a PC-kereslet. Emiatt az előző negyedévhez képest 12,2 százalékkal, a tavalyi év második negyedévével összehasonlítva pedig 15,2 százalékkal nőtt a processzorpiac. (A Mercury Research a gyártók és nem a kereskedők által eladott chipeket szerepelteti statisztikájában.)

Azóta történt

Előzmények