Európa rászállhat az Intelre

Az uniós vizsgálóbiztosok arra tettek javaslatot az Európai Bizottság (EB) versenyügyi biztosának, hogy az formálisan is indítson eljárást az Intel ellen a processzorpiaci verseny törvénytelen korlátozása miatt – értesült a Wall Street Journal az ügyhöz közelálló forrásoktól. Neelie Kroes – aki egyelőre további tájékoztatást kért – dönthet az eljárás elindítása, de az immár hat éve folyó vizsgálat lezárása mellett is.

Az Intel első számú riválisának számító Advanced Micro Devices (AMD) még 2001-ben nyújtott be panaszt az EU-nál, amelyben azzal vádolta meg a vezető processzorgyártót, hogy az törvénytelen módon tartott fenn monopóliumot a piacon, és számos eszközzel próbálta meg az AMD-t a piacról kizárni, illetve a lehetőségeit korlátozni. Az EB azóta vizsgálja az állítások megalapozottságát.

A testület a hatóságokkal együttműködve 2005-ben razziát tartott az Intel, valamint a céggel kapcsolatban álló számítógépgyártók és disztribútorok több európai irodájában. Legutóbb pedig annak kapcsán figyelt fel a vállalatra, hogy az AMD a Metro AG német kiskereskedelmi csoport tulajdonában lévő Media Markt elektronikai áruházlánc esetében vetette fel a verseny korlátozásának gyanúját. E panasz szerint az Intel eurómilliók kifizetésével vette rá a Media Marktot arra, hogy ne vegye fel AMD-chipes számítógépeket az áruházak kínálatába.

A Wall Street Journal úgy tudja, hogy Kroes körültekintően akar dönteni az ügyben, mivel attól tart, hogy a hivatalos eljárás megindításával egy a Microsoft-ügyhöz hasonló, összetett és elhúzódó procedúra veszi kezdetét.

Azóta történt

  • Nagy bajban van az AMD

    Óriási veszteséget hozott össze a kisebb processzorgyártó, melyet várhatóan tőkeinjekcióval kell kúrálni.

Előzmények