Kiakasztotta az Európai Bizottságot a Microsoft


Neelie Kroes

Az Európai Bizottságnak (EB) elege van abból, hogy a Microsoft immár közel három éve nem hajlandó teljesíteni a Brüsszel által előírt kötelezettségeit: a trösztellenes határozat sorozatos megszegése miatt a szoftvercég most újabb, nagy összegű bírságra számíthat – írja a Reuters. Az EB szerint a Windows szerver-operációsrendszerekkel együttműködő szoftverek fejlesztéséhez elengedhetetlen dokumentációt Redmond indokolatlanul magas áron kínálja, ezért nő azóta is töretlenül a részesedése a piacon.

„Az európai trösztellenes eljárások 50 éves története során még nem találkoztunk olyan vállalattal, amelyik ne tett volna eleget a határozatban foglaltaknak. Csak meg kell nézni, hogyan viselkednek máshol a trösztellenes hatóságokkal. Ez egy olyan vállalat, amelyik egészen egyszerűen nem szereti betartani a trösztellenes döntéseket” – fakadt ki Jonathan Todd, a versenyügyi biztos szóvivője az újságíróknak.

Vonakodva haladás

Jól ismert, hogy az európai hatóság még 2004 márciusában 497 millió eurós bírság megfizetésére és arra kötelezte a Microsoftot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver-operációsrendszerek fejlesztését, és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást. Mivel a szoftvercégnek nem sikerült elérnie a döntés felfüggesztését, nem bújhatott ki a szankciók teljesítése alól.

És bár lebutított Windows rövid idő múlva megjelent a piacon, a cég – noha hajlandó volt kompromisszumokra – továbbra sem tett maradéktalanul eleget a Windows operációs rendszer kommunikációs protokolljainak licencelésére vonatkozó diktátumoknak: a felajánlott dokumentáció – az EB szakértőinek értékelése szerint – mindvégig drága, pontatlan, hiányos és ezért gyakorlatilag használhatatlan maradt. A mulasztás miatt tavaly júliusban újabb, 280,5 millió eurós bírságot szabtak ki a Microsoftra.

Árvita

A szoftvercég most azzal védekezik, hogy hasonló problémákkal még sehol nem találkoztak, noha már 15 éve működnek együtt a trösztellenes hatóságokkal az egész világon. Ami pedig a dokumentáció árát illeti, azt annak figyelembevételével határozták meg, hogy egy szabadalmaztatott technológiákban bővelkedő innovációról van szó. Az EB szerint azonban ez egyszerűen nem igaz. „A Bizottság jelenleg úgy látja, hogy e protokollokban nincs jelentős innováció. Ezért ismét kénytelen vagyok formális intézkedéssel kikényszeríteni a határozat betartását” – nyilatkozta Neelie Kroes versenyügyi biztos. A cég most 2005 decemberéig visszamenőleges hatállyal napi akár 3 millió eurós – összesen tehát újabb több száz milliós – bírságra számíthat.

A Microsoft mégis tovább vitatkozik. Ők úgy látják, hogy az EB egyszerűen túllépi a hatáskörét, amikor nemcsak Európára vonatkozóan, hanem globális érvénnyel akarja megszabni, hogy mennyit kérhet a cég a szellemi tulajdonáért. Egy tanulmányt is készíttettek, e szerint pedig a protokollok licencdíjai 30 százalékkal a piaci árak alatt vannak. Az 1500 oldalas anyagot azonban az EB megalapozatlannak találta, és visszadobta.

Azóta történt

Előzmények