Az AMD feljelenti az Intelt

A németországi versenyhivatalhoz, az FCO-hoz fordul az AMD, miután állítólag írásos bizonyítékokat is szerzett arról, hogy az Intel nyomást gyakorolt egyes kereskedőláncokra, hogy azok ne forgalmazzanak AMD processzorral szerelt számítógépeket. Mindezt tegnap jelentette be újságírók előtt az AMD szóvivője, amikor tájékoztatást adott a rivális chipgyártó versenyellenes magatartásáról.

A héten korábban arról is híreket kaptunk, hogy egy harmadik, meg nem nevezett vállalat is beadvánnyal fordult már az FCO-hoz ugyanebben az ügyben. A német hivatal megerősítette, hogy valóban kaptak egy hasonló panaszt az Intellel szemben, de további részleteket nem árultak el.

Az Intel a maga részéről annyit közölt a sajtóval, hogy a piaci versenyben tett lépései minden esetben tisztességesek voltak, és nem ütköztek törvénybe. A vállalat – így a közlemény – "együttműködik az FCO-val, amennyiben az úgy dönt, utánajár az AMD panaszának". (Ami, tegyük hozzá, nem annyira döntés, mint inkább kötelesség a hivatal részéről – a szerk.)

Múlt héten az FCO cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, hogy a hivatal vizsgálta volna az Intel és a német Metro Csoport (a Saturn és a Media Markt áruházláncok tulajdonosa) közötti gazdasági kapcsolatot. A híresztelések alapját a The Financial Times beszámolója képezte, amely szerint a lap birtokába került egy levél, amelyben a Saturn egyik dolgozója elismerte, hogy "anyagi ösztönzőt" kapott az Inteltől annak érdekében, hogy az áruház ne tartson raktáron AMD-alapú PC-t.

Azóta történt

Előzmények