A németek újra nekiugrottak a Facebooknak

A német szövetségi versenyügyi hivatal (Bundeskartellamt) bejelentette, hogy vizsgálatot indítottak a Facebook ügyében, mivel felmerült az a gyanú, hogy a vállalat monopolhelyzetét kihasználva megsérti a helyi adatvédelmi törvényeket.

A hivatal közölte, hogy a vizsgálat célja, hogy tisztázzák: az amerikai vállalat vajon megfelelő mértékben és színvonalon tájékoztatja-e felhasználóit, hogy a közösségi oldal milyen típusú adatokat gyűjt, és ezeket milyen módon használja fel.

Andreas Mundt, a hivatal vezetője közölte, hogy a vizsgálat alapja az a gyanú, hogy a Facebook meghatározó piacvezető szerepét arra használja fel, hogy kényszerítse a felhasználóit, hogy azok beleegyezzenek abba, hogy a vállalat nagy tömegű, különféle forrásokból származó személyes adatot gyűjtsön. A vizsgálat nemcsak a Facebook német leánycégére terjed ki, hanem bevonták az ír központú európai szervezetet is.

A Facebook szóvivője a bejelentésre úgy reagált, hogy ők biztosak abban, hogy betartják a német adatvédelmi szabályokat, és készen állnak arra, hogy együttműködjenek a versenyügyi hivatallal.

Előzmények