Másolásvédelemmel látja el fotóinkat a Facebook, ha kérjük

Az Intel és a McAfee együttműködésének végeredményeként született meg az böngésző plug-inból és egy Facebook-alkalmazásból álló kombinált megoldás, mellyel egy valódi védőfalat húzhatunk fel a fényképeink köré. A Social Protection (közösségi védelem) névre keresztelt eszközzel mindenkit – legközelebbi barátainkat, családtagjainkat is – megfoszthatunk attól a jogtól, hogy megtekintsék, kinyomtassák vagy letöltsék a kiválasztott képeinket. Brian Foster, a McAfee fogyasztói termékekért felelős részlegének alelnöke azt mondja, a technológiájuk megadja a felhasználó számára azt a szabadságot, hogy csak az láthassa az adott tartalmat, akinek megengedi: „A hangsúly a Facebook mindennapos használatán, valamint a képeink egyéb, illetéktelen helyekre kerülésén van.”

Nyilatkozatának további részében Foster elárulta, hogy az alkalmazás nyílt bétája augusztus végén startol – elmondása szerint fontos számukra a felhasználók visszajelzése, ezért vonják be a közönséget is a fejlesztésbe. A vállalat megoldásának része egy böngészőbe épülő plug-in, aminek a telepítése a browser újraindítását igényli (jelenleg az IE 8 és fölötte, illetve a Firefox 8 és fölötte támogatott). Miután ezzel megvagyunk, a telepített alkalmazás kipixelezi és elmossa a képeinket, amiket csak azok az ismerőseink láthatnak, akik szintén telepítik a Social Protectiont. Az üzleti modellről is esett pár szó: ami biztos, hogy a megoldás ingyenes lesz annak, aki csak böngészni akar a képek között, azt viszont még az alelnök sem tudja biztosan, hogy a végleges változat külön kerül majd értékesítésre vagy pedig már létező biztonsági csomagjuk részeként kínálják majd.

A nyilvános teszt ingyenes és bárki számára elérhető lesz, igaz nem teljes pompájában: az egyik legizgalmasabb funkciója, az arcfelismerő technológia itt nem szerepel. Ez az eszköz megkeresi azokat a fotókat, amiken nem vagyunk bejelölve – ha talál ilyet, értesít róla, ami után ránk van bízva, hogy mit is teszünk azzal (bejelöljük magunkat rajta, szólunk a feltöltőnek, hogy szedje le, vagy jelentjük a Facebooknak).

A beszélgetés végén Foster azt is elárulta, hogy a projekt ugyan az ő nevük alatt fut, a munka oroszlánrészét inkább az Intel, annak is a brazíliai kirendeltsége végzi.

Azóta történt

Előzmények