Hogyan szerezzünk meg hadititkokat a Facebook segítségével?

Nem mindennapi leleményességről tettek tanúbizonyságot Afganisztánban a tálibok, ugyanis állítólag a velük szemben álló NATO-csapatok katonáinak internetezési szokásait használják fel arra, hogy fontos hadi információkhoz jussanak hozzá – írta meg az ausztrál kontingens tapasztalataira hivatkozva a news.com.au.

A lapnak egy, a közösségi oldalak és a hadviselés közötti kapcsolatokat feltáró, márciusban kiadott jelentésen alapuló információi szerint a tálibok a Facebookon indítottak felderítő tevékenységet, és hamis profilok segítségével lépnek kapcsolatba az ellenség katonáival. Mindezt úgy teszik, hogy a közösségi oldalt nagy számban használó ausztráloknak hamis, általában vonzó nőket mutató kapcsolatokat ajánlanak fel, és ha azok bejelölik őket, akkor már hozzáférnek a katonák online tevékenységéhez. Márpedig a Facebook nem elegendően felelősségteljes használat esetén igen sok információt ad ki a felhasználókról.

facebook

A táliboknak például igen fontos adat lehet a geo-tagging, a földrajzi helyzetet megadó funkció, így ugyanis megtudhatják, hogy az illető pontosan honnan is jelentkezett be a Facebookra. Felmerült annak a gyanúja, hogy több sikeres tálib gerillaakció azért eredményezte ausztrál katonák halálát, mert a támadók a közösségi oldalról tudták meg a bázisok pontos helyét. Az is súlyos problémákat okozhat, hogy a katonák előszeretettel töltenek fel helyben készült fényképeket, és ezeket elemezve az ellenség fontos információkhoz juthat hozzá.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a Facebook adatvédelmi beállításainak felületes ismerete hamis biztonságérzetbe ringatja a felhasználókat, ám míg ez a hétköznapi életben általában nem jelent kiemelt kockázatot, háborús viszonyok között az adatszivárgás súlyos következményekkel járhat.

A probléma megoldása lehet a közösségi netezés teljes tiltása, ám ez ma már nyilván kijátszható, ezért a védelmi minisztérium a közösségi oldalak használatának felelős használatáról szóló tájékoztatót készít, illetve sürgetik az ilyen irányú képzés kiterjesztését.

Azóta történt

Előzmények