Frissítve: Jövőre készülhet el a Facebook okostelefonja

A Facebook egy saját okostelefon fejlesztésén dolgozik – melegítette fel az elmúlt két évben újra és újra lábra kapó szóbeszédet a Bloomberg. A hírügynökség a cégek terveit ismerő, nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a közösségi oldalhoz igazított mobil 2013 közepén kerülhet piacra, gyártója pedig a HTC lesz. A lap úgy tudja, hogy a két vállalat eredetileg még az idén ki akart jönni a készülékkel, de végül a halasztás mellett döntöttek, hogy a tajvani gyártónak más termékek fejlesztésére maradjon erőforrása.

Szakértők szerint egy saját márkás, a közösségi oldal funkcióit integráló telefonnal a Facebook végre haszonélvezője lehetne a mobilhirdetési piacnak. Mert hiába használja ma a szájtot a 900 millió regisztrált tag több mint fele telefonról is, ezen a platformon eddig egy centet nem tudott keresni a cég: a tavalyi 3,15 milliárd dolláros reklámbevételhez telefonos hirdetések nem járulták hozzá.

A Bloomberg forrásai szerint a HTC segítségével fejlesztett okostelefonon az Android egy egyedi változata fut majd. A két társaság partnersége egyébként nem lenne előzmény nélküli, hiszen a tajvani gyártó tavaly ChaCha néven már bemutatott egy olyan, mérsékelt sikerül androidos modellt, mely egy Facebook-gombot is tartalmazott. Ezúttal azonban ennél jóval többről van szó, a Facebook funkciói a saját márkás okostelefon operációs rendszerének integrált részei lesznek.

A HTC az értesülést nem kommentálta, a Facebook pedig kitérő választ adott a lapnak. Mint írták: „A cég mobilstratégiája egyszerű: minden mobileszköz jobb akkor, ha mélyen közösségi. A mobiliparág szereplőivel, szolgáltatókkal, készülékgyártókkal, operációsrendszer- és alkalmazásfejlesztőkkel egyaránt dolgozunk azon, hogy világszerte minél több ember számára tegyük elérhetővé a közösségi funkciókat.”

A Facebook az elmúlt időszakban számos olyan korábbi Apple-alkalmazottat csábított el, akik egykor az iOS és annak alkalmazásai fejlesztésén dolgoztak. Több egykori Palm-dolgozó is erősíti ma a közösségi oldalt – írja a Bloomberg.

Frissítés (július 27.): Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója tegnap, a cége második negyedéves jelentésének közzététele alkalmából tartott sajtótájékoztatón a saját telefont firtató újságírói kérdésre azt válaszolta: a különféle operációs rendszerekbe mélyebben integrálni szeretnék a Facebookot, de egy mobil elkészítésének „nem látnám sok értelmét”.

Azóta történt

Előzmények