A Facebook megúszta 10 milliós büntetéssel

Bár az ítélet már a múlt hónapban megszületett, a bírósági dokumentumokat a hétvégén hozták nyilvánosságra, és ebből kiderül, hogy a Facebook beleegyezett abba, hogy 10 millió dollárt fizet jótékonysági célokra, így elkerültek egy olyan pert, melyben várhatóan sokkal nagyobb összeget kellett volna kifizetniük.

Az eljárást öt Facebook-felhasználó kezdeményezte a közösségi oldal ellen, mivel szerintük a a cég egy új hirdetési szolgáltatása, a „szponzorált történet” visszaél a tagok személyes adataival.

Ez a szolgáltatás úgy működik, hogy monitorozza a felhasználók tevékenységét, majd azok alapján feltételezi, hogy milyen dolgokat kedvelnek. A „szponzorált történet” úgy jelenít meg az egyes profiloldalakon hirdetéseket, hogy azokhoz hozzákapcsolja a témában a viselkedésük alapján érintett ismerősök nevét, profilképét, illetve azt, hogy az adott terméket az illető kedveli. Az iratok idézik a cégvezető Mark Zuckerberget, aki erre a megoldásra mint csodafegyverre, a hirdetési piac „Szent Gráljára” tekintett, de hasonlóképp nyilatkozott a Facebook operatív igazgatója is, aki szerint egy ilyen hirdetés kétszer-háromszor akkora értékű, mint a hagyományosak.

A panaszosok csoportos pert kívántak indítani, amelyben – elmarasztaló ítélet esetén – a Facebooknak a nagy számú amerikai felhasználó miatt akár milliárdokat is fizetnie kellett volna.

A dokumentumok szerint a bíró meggyőzőnek találta a felperesek érvelését, akik kifejtették, hogy a nevek és képmások illetéktelen, engedély nélküli felhasználása kárt is okozhat a felhasználóknak. (Arról nem is beszélve, hogy a rendszer nem igazán okos, nem ismeri fel, hogy egy adott termék, dolog, tevékenység stb. neve, típusa milyen szövegösszefüggésben szerepel: például ha valaki feltölt egy viagrás viccet, akkor a neve és képe fel fog tűnni mint kedvelő a viagrás hirdetésekben.) Az egyértelmű állásfoglalás után született meg az angolszász jogrendben használt, úgynevezett „cy-près” egyezség, amikor a megítélt kártérítést jótékony célokra kell fordítani, és amelyet az Egyesült Államokban – a sok kritika ellenére is – előszeretettel alkalmaznak csoportos perek lezárására.

Azóta történt

Előzmények