A Facebook versenyre kel a Zoommal

Mint oly sok technológiai vállalat, egy, a járvány miatt már korábban megindított fejlesztést korábban dobnak piacra.

A Facebook bejelentette, hogy egy olyan, csoportos videóhívásra alkalmas szolgáltatást építettek a Messengerbe, melyet akár úgy is lehet használni, hogy a felhasználónak nincs Facebook-fiókja – ráadásul ígéretük szerint a Messenger Rooms nevű alkalmazás hamarosan akár 50 felhasználót is képes kezelni, méghozzá időkorlát nélkül.

Az elemzések megjegyzik, hogy ez egyértelmű reakció a Zoomra, mely szolgáltatás – a korábbi, már javított biztonsági problémák ellenére – a járvány hatására rakétasebességgel növelte felhasználói számát, jelenleg körülbelül 300 millió aktív napi felhasználót tartanak számon.

A Rooms a bevett gyakorlatnak megfelelően az április 24-ei bejelentést követően fokozatosan lesz elérhető világszerte. A használata igen egyszerű lesz: a Facebook több oldaláról is láthatóak lesznek a nyilvános „szobák”, vagyis a videótársalgási csoportok, melyeket az ismerősök vagy közösségek létrehoztak, és ezekhez meghívás után lehet csatlakozni telefonról vagy számítógépről, mégpedig anélkül, hogy bármit is kellene tölteni ehhez. (A fejlesztés érdekessége, hogy a mostani Rooms előzményét tematikus chatcsoportok formájában már négy éve tesztelik pilot formájában Kanadában és Ausztráliában.)

A közleményben megjegyzik, hogy a Roomsban a Facebook nem figyeli és nem rögzíti a hívásokat, valamint elmondják azt is, hogy a szoba létrehozója az adminisztrátor, ő tartja nyitva vagy zárja le a csoportot, ő dönti el ki csatlakozhat, valamint azt is, hogy ki látja a szoba létezését. Az adminisztrátor jelenléte szükséges a társalgás indításához, és ő határoz az esetleges kitiltásokról is. Emellett a szobák a több tartalomhoz hasonlóan jelenthetők a vállalatnak, ha valaki úgy látja, hogy a tevékenység megsérti a Facebook felhasználási feltételeit.

A szolgáltatást hamarosan integrálják egyéb, a Facebook által üzemeltetett videós szolgáltatásokba is, azokból is lehet majd új szobákat nyitni.

A hivatalos közlemény egyéb kisebb fejlesztésekről is beszámol a videós szolgáltatásoknál, pl. a Live With újraélesztése és kibővítése, az adományozási lehetőség megjelenése, az Instagram új funkciói stb.

Azóta történt

Előzmények