Jogerős ítélet született a siófoki Facebook-perben

A bíróság szerint a volt polgármester közszereplő, így nem jogtalan, ha a közösségi médiában kritizálják, ezt tűrnie kell.

Az IT café is beszámolt tavaly arról a furcsa történetről, mely eredetileg ugyan politikai ügynek indult, ám az egyik szereplő jogi lépése sokkal szélesebb horizontot adott a konfliktusnak.

Mint megírtuk, egy hosszú ideje pozícióban lévő polgármestert nem választottak meg újra Siófokon, és ezek után egyre több vád érte korábbi tevékenységét. E folyamat része volt, hogy egy Facebook-csoportban ingatlanpanamával vádolták meg. Ez ellen a volt polgármester tiltakozott, és jogi eljárást is indított.

Ez még csak a normál közélet jelensége, ám a volt polgármester nemcsak a szóban forgó bejegyzés szerzőjét perelte be, hanem mindazokat is, akik ezt a posztot megosztották a Facebookon. Így az ügy – a maga nemében Magyarországon elsőként – felvetett egy olyan problémát, mely szerte a világon jelen van az internet, pontosabban a közösségi média megjelenése óta.

Jogerős

Az ügy először a Szekszárdi Járásbíróságra került (immár magánvádas eljárásként, mivel a korábban aktív és kezdeményező ügyészség időközben kihátrált a perből), és ott bűncselekmény hiányában nem találták megalapozottnak a felperes követelését. Ő fellebbezett, és a múlt héten a Szekszárdi Törvényszék ítéletében helybenhagyta a korábbi döntést, és megállapította, hogy a fellebbezés alaptalan.

A törvényszék most azt állapította meg: az első fokon eljáró bíróság helyesen mondta ki, hogy a volt polgármester közszereplő, miként azt is, hogy az általa sérelmezett, a vádlottak által megosztott Facebook-bejegyzés pusztán kritikai észrevételeket tartalmaz egy korábbi ingatlanpályázattal kapcsolatban.

A megtámadottak csoportjában ezek után megjelent egy bejegyzés, mely szerint ők kártérítési pert indítanak a korábbi felperes ellen.

Habár hazánkban nincs precedensjog, a különleges ügyekben születő első ítélet mégis orientálónak számít, így feltehető, hogy a jövőben, ha közösségi oldalakon így feszülnek egymásnak indulatok és érdekek, akkor egy esetleges perben hasonló döntés születik.

Azóta történt

Előzmények