A Microsoft is tiltani fogja a csoportos pereket

A Microsoft egyik jogtanácsosa május 25-ei blogbejegyzésében közölte, hogy frissítik a termékeik és szolgáltatásaik általános szerződési feltételeit (ÁSZF), és a legfontosabb változás az lesz, hogy – más nagy cégek (Sony, Electronic Arts) nem régi lépéséhez hasonlóan – korlátozni kívánják a vállalat ellen indítható csoportos perelés (class-action) lehetőségét.

Tim Fielden kifejti, hogy ha a jövőben egy amerikai fogyasztónak panasza lesz egy Microsoft-termékre vagy -szolgáltatásra, akkor – feltéve, hogy előzetesen peren kívül nem tudnak dűlőre jutni – az elégedetlen fogyasztónak egyénileg kell perelnie a civil perek lefolytatására képes sajátos testületeknél: vagy választott bíróságon (arbitration court), vagy egy speciális bíróságon (small claims court). Mint a jogász leírja, az Xbox Live szolgáltatás ÁSZF-ét már néhány hónapja ilyen értelemben módosították, de a következő hónapokban összes termékük és szolgáltatásuk hasonló ÁSZF-et kap.

A cég képviselője szerint üzletpolitikailag ez a helyes eljárás, mivel így mindkét fél motivált lesz a vitás kérdések peren kívüli megoldásában. A Microsoft az esetleges perekben a fogyasztónak többek között azzal kedvez, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy az illető lakóhelyén folytassák le a választott bírósági eljárást, mely a hagyományos perekkel szemben – állítja Fielden – sokkal gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb.

Azóta történt

Előzmények