Januártól világméretű Nagy Testvér-projekt

A Washington Post tudósítása szerint az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI elkezdte kiépíteni a világ legnagyobb, egymilliárd dollárba kerülő biometrikus adatbázisát – a biometrikus technológia egy adott személy egyedi fizikai, testi jellemzőit (ujjlenyomat, hang, retina, írisz stb.) regisztrálja, és ezeket az adatokat azonosításra és hitelesítésre használják fel.

A meglepőnek éppen nem nevezhető projekt természetesen kormányzati ösztökélésre indult meg – az FBI az amerikai Igazságügyi Minisztérium nyomozó hatósága –, s nem csak az Egyesült Államokra terjed ki, hanem az egész világra. A Nyomozóiroda januárban köti meg azt a tíz évre szóló megállapodást, amely végül is lehetővé teszi az adatbázis kiépítését, mely a Next Generation Identification nevet kapta.

„Nagyobbat. Gyorsabbat. Jobbat. Minimum” – kommentálta a Postnak a bejelentést Thomas E. Bush III, az FBI munkatársa.

A rendszert már régóta komoly kritikák érik Amerikában is, mivel az ellenzők úgy vélik – még ha a tényleges terror- és egyéb, a közösséget fenyegető veszélyek indokolnak is komoly biztonsági intézkedéseket –, nem láthatóak azok a garanciák, amelyek egy ilyen mértékű megfigyelés és számontartás mellett megakadályoznák, hogy egy tényleges, tökéletes rendőrállam rémképe megvalósuljon.

Azóta történt

Előzmények