Fekete karácsonyra számít a TSMC

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) sötét jövőt festett a félvezetőipar közeljövőjéről. A világ legnagyobbjaként számon tartott szerződéses chipgyártó ma közzétett harmadik negyedéves számai még felülmúlták az elemzők várakozásait, de a negyedik negyedévre prognosztizált jelentős árbevétel-amortizáció negatív meglepetés volt. A vállalat úgy számol, hogy bruttó nyereséghányada ötéves mélypontot jelentő 34 százalékra is visszazuhanhat a mostani 46,3 százalékról.

A TSMC a harmadik negyedévben 4,4 százalékkal, 92,9 milliárd tajvani dollárra (2,84 milliárd amerikai dollár) növelte árbevételét, nettó nyeresége pedig szerény 0,7 százalékkal, 30,6 milliárd dollárra nőtt. A mostani, negyedik trimeszterre viszont mindössze 69-71 milliárd tajvani dolláros forgalommal számolnak, amely 25 százalékos szekvenciális visszaesést jelent.

Rick Tsai vezérigazgató a „gyorsan romló gazdasági környezettel” indokolta a sötét előrejelzést. A cégvezető azonban hangsúlyozta, hogy a mostani nehézségek nem állíthatók párhuzamba a 2001-es recesszióval. Akkor – a dotkomlufi kipukkanását követően – a globális félvezetőipar forgalma a korábbi évhez képest 33 százalékot zuhant, most azonban nemcsak a technológiai szektort, hanem az egész globális gazdaságot érinti a visszaesés. Tsai szerint jövőre az iparág árbevétel-csökkenése egy számjegyű marad.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények