Sovány év elé néznek a chipgyártók

A globális pénzügyi válság miatt a Gartner revideálta a félvezetőipar közeljövőjére vonatkozó prognózisait. A piackutató ugyan az előrejelzését csak november végén véglegesíti, az idei és a jövő évre vonatkozó előzetes célszámokat már most lejjebb szállította – írja a PC World. A pesszimistán módosított adatok szerint 2008-ban – a korábban várt 4,2 százalék helyett – mindössze 2 százalékkal, 279,4 milliárd dollárra nő a chipipar forgalma.

Jövőre – amikor tetőznek az elbocsátások és az ügyfelek visszafogják a kiadásaikat – a növekedés tovább lassul, szerény 1 százalékra. A Gartner szerint így 2009-ben a félvezetőipar globális árbevétele 282,2 milliárd dollár lesz. Korábban a piackutató 7,8 százalékos bővüléssel és 307,7 milliárd dolláros forgalommal számolt.

De – figyelmeztetnek – a legpesszimistább forgatókönyv szerint akár 10,3 százalékos csökkenés is jöhet. „Recesszió idején nemcsak az eladott rendszerek száma eshet vissza potenciálisan, de előtérbe kerülhetnek az olcsóbb rendszerek is, melyekben kevesebb a félvezetőipari termék” – mondta Bryan Lewis elemző.

A Gartner szerint 2010 már vidámabb év lesz, ekkora visszatalál a növekedés medrébe az iparág, amely 10,5 százalékkal, 311,8 milliárd dollárra hizlalhatja majd az árbevételét.

Azóta történt

  • Hét év után recesszió jön a chipiparban

    De a visszaesés ezúttal csak átmeneti lesz, 2010-tól helyreáll a rend – jósolja a chipgyártókat tömörítő szakmai szervezet.

  • Öt napra bezár a Cisco

    Az informatikai nagyvállalatok sem immúnisak a pénzügyi válság negatív hatásaival szemben. Mindenhol napirenden van a nadrágszíjhúzás.

  • A Google is leépít, de csak fű alatt, csendben

    Úgy tűnik, a világ egyik legnagyobb, jelentős készpénztartalékkal és tőkével rendelkező technológia cége sem maradt érintetlen a gazdasági világválságban.

  • Szenvednek a memóriagyártók

    A szegmens visszaesése magával húzza az egész chipipart. Az idén várhatóan 2 százalékkal csökken az iparág forgalma.

Előzmények