Hét év után recesszió jön a chipiparban

Az amerikai félvezetőipart képviselő Semiconductor Industry Association (SIA) a múlt héten publikálta forgalmi prognózisát, amely a jövő évre visszaeséssel számol. Recesszióra 2001 óta nem volt példa.

A szervezet jóslata szerint az idén a chipipar globális árbevétele 2,2 százalékkal, 261,2 milliárd dollárra nő. Pedig a 2008-as év is sokkal jobban indult, és egészen szeptemberig egészséges, 4 százalék körüli volt a bővülés, de akkor beütött a pénzügyi krach, melynek hatásai azóta csak erősödnek. A SIA ezért a negyedik – ebben az iparágban hagyományosan a legerősebb – negyedévre már az egy évvel korábbi adathoz képest 5,9 százalékos árbevétel-csökkenéssel számol.

Ezt követi majd a mélypont: 2009-ben a forgalom 5,6 százalékkal, 246,7 milliárd dollárra esik vissza, hogy aztán 2010-ben ismét növekedési pályára álljon. Az előrejelzés szerint ebben az évben 7,4 százalékos bővülés után 264,9, 2011-ben pedig 7,5 százalékos gyarapodást követően 284,7 milliárd dollár lesz a gyártók összforgalma.

„A mostani gazdasági zűrzavar erősen befolyásolja a félvezetők forgalmát. A chipgyártók szerencséje az elektronikai termékekre fordított fogyasztói kiadásoktól függ, mert ma a fogyasztók viszik el az eladások jócskán több mint felét” – magyarázta George Scalise, a SIA elnöke.

A szervezet az iSuppli és a Deutsche Bank Securities előrejelezéseit citálta: ezek szerint 2009-ben mind mobiltelefonokból, mind személyi számítógépekből kevesebb fogy majd, mint az idén – előbbiekből 6,4, utóbbiakból pedig 5 százalékkal. E két kategória veszi fel a chipipar termékeinek körülbelül 60 százalékát, ezért az itt várható visszaesést csak mérsékelni tudja, ellensúlyozni nem, a hordozható zenelejátszók és digitális fényképezőgépek darabszám szerinti forgalmának 8, illetve 7 százalékosra várt bővülése.

A félvezetőipar a dotkomlufi 2001-es kipukkanása óta folyamatosan növekedett. „Alig van hasonlóság a 2001-es és a mostani helyzet között. 2001-ben a chipipar forgalmának összeomlását a dotkomcégek láncreakciószerű bedőlése okozta, ami miatt hatalmas raktárkészletek ragadtak be. Ma nincs túlkészletezés, és az iparág gyorsan visszatalálhat a növekedés medrébe, amint elül a gazdasági bizonytalanság” – mondta Scalise.

Azóta történt

  • Erős vár a HP

    A vállalat sok lábon áll, ezért – érvelnek elemzők – kevésbé érzi meg a válság hatásait. A negyedik negyedéves számok erősek.

  • Öt napra bezár a Cisco

    Az informatikai nagyvállalatok sem immúnisak a pénzügyi válság negatív hatásaival szemben. Mindenhol napirenden van a nadrágszíjhúzás.

  • A Nokia nem erőlködik tovább Japánban

    Jövőre recesszió jön a mobilpiacon is. A finn vállalat ott spórol, ahol tud.

  • AMD: katasztrofális lesz az év vége

    A kisebb chipgyártó 25 százalékkal csökkentette negyedik negyedéves árbevétel-várakozásait.

Előzmények