A Flextronics kirakta a zászlóját Pécsen a volt Elcoteq-üzemre

A Dunántúli Napló információi szerint igen nagy a valószínűsége, hogy Pécsen a már jó ideje üresen álló, korábban az Elcoteq központi üzemének számító gyárépületben a Flextronics indít el valamilyen termelést – így vélhetőleg újabb munkahelyeket teremt.

Az ipari szempontból az ország leghátrányosabb térségei közé tartozó Baranya megyében a legfontosabb probléma, hogy miképp csábítsanak ide befektetőket, és az ilyen tervekről az elmúlt években már számtalanszor olvashattunk, ám gyakorlatilag semmi előrelépés nem volt tapasztalható. A megye és a megyeszékhely gondjait csak növelte, hogy egy komoly foglalkoztató, az Elcoteq bezárta az üzemét. A bezárás óta már sok-sok elképzelés látott napvilágot a Szilva utcai gyár hasznosítására, de mindeddig eredménytelenül.

A Dunántúli Napló információi szerint a „zászlófelvonás” azért következett be, mert megszületett a megállapodás a Flextronics budapesti vezetősége és Pécs városa között, melyet a lap információi szerint kormányzati szinten is támogattak. Az újságíró úgy tudja, hogy szervizszolgáltatással foglalkozó üzem nyílik hamarosan a Szilva utcában. Korábban már szóltak erről hírek, Csizi Péter, Pécs alpolgármestere is tett rá utalásokat.

Amennyiben igazak is a hírek, a folyamat még az elején járhat, ugyanis a helyi munkaügyi központot a Flextronics nem kereste meg azzal, hogy közvetítsenek ki számukra munkaerőt, így nincs arról információjuk, hogy hány embert, milyen képzettséggel, milyen munkára, és mikortól keresnek Pécsre a Szilva utcai üzembe történő beköltözés miatt – válaszolta a Napló érdeklődésére Stemler Beáta, a foglalkoztatási szolgálat pécsi kirendeltségének vezetője. Hozzátette, hogy amennyiben kapnak ilyen megkeresést, természetesen együttműködnek a céggel, csakúgy mint korábban, amikor segítségükkel mintegy százötven embert tudott felvenni a cég a cserkúti telephelyre.

E munkavállalók jó része azokból került ki, akik korábban az Elcoteqnél dolgoztak, ahonnan még az utolsó időkben is mintegy kétezer baranyainak kellett távoznia. Sokan azok közül, akik akkor elveszítették az állásukat, ma is munkanélküliek, így ha hozzájuk fordul a Flextronics, vagy más termelő cég, amely hasonló tevékenységre keres munkavállalót, több száz embert tudnak kiközvetíteni.

A legfrissebb, 2012. szeptemberi munkaerő-piaci adatok szerit a régióban 62 897, Baranyában 26 840 fő a nyilvántartott munkanélküliek száma. Baranyában június óta néhány száz fővel, folyamatosan emelkedett a munkanélküliek száma, januárban azonban mintegy 34 ezren kerestek állást.

Azóta történt

Előzmények