Gamerekre hajt a Dell

A világ legnagyobb PC-gyártója megvette a csúcsteljesítményű, kifejezetten játékokra hangolt számítógépeket forgalmazó Alienware Corp.-ot. Az ügylet pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra. A Dell közleménye szerint az Alienware megőrzi önállóságát a vállalaton belül, megtartja alkalmazottait és márkanevét is. Az akvizíciónak nem lesz érdemi hatása a mamutvállalat pénzügyi teljesítményére, 55,9 milliárd dolláros tavalyi árbevételéhez képest az Alienware 200 milliója nem tétel.

A Dell a felvásárlás révén próbálja meg növelni befolyását a játékra tervezett, nagy teljesítményű PC-k jól menő piacán. A vállalat már próbálkozott korábban is ebben a szegmensben, két hónappal ezelőtt mutatta be 9900 dolláros áron kínált, XPS sorozatú erőművét.


Tiszta Alien

Szakértők egy csoportja szerint azonban nem illik egymáshoz a két cég. Részben azért, mert nehezen egyeztethető össze a vállalatokat megcélzó „unalmas” és a gamerek számára ötletes tervezésű masinákat (lásd a mellékelt képet) kínáló PC-gyártó imázsa. És bár az Alienware-t segíteni fogja a Dell hatékony beszerzési és értékesítési módszere, a felhasználók nem fognak örülni a tulajdonosváltásnak. Ráadásul – mondják a szkeptikusok – a Dell újabb XPS notebookjai és asztali PC-i ma pontosan az Alienware gépeinek riválisai.

Mivel az Alienware számos számítógépe épül az Advanced Micro Devices processzoraira, ismét felmerült annak a lehetősége, hogy a felvásárlás egyben a Dell exkluzív Intel-pártiságának végét is jelenti. Ezt azonban cáfolta a cég szóvivője.

Azóta történt

Előzmények

  • Magához tért a Dell

    A várakozásokat felülmúló eredményt jelentett a világ legnagyobb PC-gyártója. A tárolóeszközök és a notebookok mentek a legjobban.

  • Akvizíciós hullám a tech szektorban

    Ma a piaci konszolidáció és az új technológiák megszerzésének igénye áll a felvásárlások és összeolvadások hátterében.

  • Pálfordulás a Dellnél?

    Ezúttal is egy elemzőtől származik az értesülés: a vezető PC-gyártó fél éven belül feladja exkluzív Intel-pártiságát, és nyit az AMD felé.