A legnagyobb európai chipgyártó a GlobalFoundries első ügyfele

Az Advanced Micro Devicesról (AMD) idén márciusban leválasztott GlobalFoundries első külső megrendelője a legnagyobb európai chipgyártó, az STMicroelectronics lesz – jelentették be ma. Az ügyfeleinek számát most megduplázó, új, egyesült államokbeli fabja építését a hét elején elkezdő cég ezzel a gyakorlatban is elindult a szerződéses félvezetőgyártóvá válás útján.

Amint a vállalat közleményéből kiderül, az első külső megrendelő 40 nanométeres csíkszélességgel fog alacsony fogyasztású chipeket gyártatni a GlobalFoundrieszel. Az áramkörök végleges tervei – az azokat tároló mágnesszalagokról elnevezett ún. tape-out – 2010-ben készülnek el, és még ugyanebben az évben elkezdődik a gyártás is. Azt, hogy milyen funkciójú chipekről van szó, a felek nem hozták nyilvánosságra.

A bejelentés sajátossága, hogy az MP3-lejátszóktól az autókig a legkülönfélébb termékekbe chipeket gyártó STMicroelectronics – melyet az olasz SGS Microelettronica és a francia Thomson Semiconducteurs egyesítésével hoztak létre 1987-ben – rendelkezik saját gyárakkal, és így nem tartozik a szerződéses partnerekre támaszkodó ún. fabless fejlesztők közé. A vállalatnak – mely árbevétel alapján a világ ötödik legnagyobb félvezetőgyártója – hat fabja van, több mint a GlobalFoundriesnek. Igaz, ezek közül csak egy – a franciaországi Crolles-ban található – dolgozik a korszerűbb és költséghatékonyabb 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeletekkel. A felek nem közölték, hogy a cég mekkora kapacitást vásárol a GlobalFoundriestől.

A GlobalFoundries – melynek 34,2 százaléka az AMD, a fennmaradó 65,8 százalék pedig Abu-Dzabi kormányának egyik stratégiai befektetői vállalkozása, az Advanced Technology Investment Company (ATIC) kezében van – jelenleg egyetlen gyárral rendelkezik: a németországi Drezdában található Fab 1 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeletekkel dolgozik és 45 nanométeres csíkszélességet használ. A cég második üzeme a tervek szerint 2012-ben készül el és kezdi meg a gyártást.

Azóta történt

Előzmények