Új chipgyártóóriás születik

Az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Abu-Dzabi kormányának egyik stratégiai befektetői vállalkozása, az Advanced Technology Investment Company (ATIC) ma bejelentette, hogy felvásárolja a szingapúri Chartered Semiconductor Manufactruing Ltd.-t, a világ harmadik legnagyobb szerződéses chipgyártó vállalatát. Az ATIC az Advanced Micro Devicesról (AMD) idén márciusban leválasztott GlobalFoundries félvezetőgyártó többségi tulajdonosa is, így erős és veszélyes versenytársa lesz az e piacot korábban uraló tajvani cégeknek.

Az arab befektetők részvényenként 2,68 szingapúri dollár készpénzt, összesen 1,8 milliárd amerikai dollárt fizetnek a Chartered nyilvános részvényeiért, és átvállalják annak adóságállományát, valamint megvásárolják átváltható elsőbbségi részvényeit is, így az ügylet értéke összesen körülbelül 3,9 milliárd amerikai dollárra rúg. A tranzakciót – mely a felek reményei szerint még az idei utolsó negyedévben lezárulhat – jóvá kell hagynia a részvényeseknek és az illetékes hatóságoknak is. A Chartered legnagyobb tulajdonosa, a részvények 62 százalékát kezében tartó szingapúri állami befektetőcég, a Temasek Holdings mindenesetre már most bejelentette, hogy támogatja a felvásárlást.

Az ATIC – mutatnak rá elemzők – az akvizícióval kapacitást és ügyfeleket vásárol a megrendelőkben egyelőre korántsem dúskáló GlobalFoundries számára, amely ugyanakkor igen fejlett gyártástechnológiával rendelkezik. A két vállalat egyébként már ismeri egymást: a Chartered 2004-ben gyártási megállapodást kötött a chipek előállítását akkor még házon belül végző AMD-vel arról, hogy az összetett gyártási folyamat irányítását segítő és a termelés hatékonyságát javító AMD-szoftvermegoldások fejében mikroprocesszorokat gyárt az AMD-nek.

Ki lesz az első?

A Chartered ma a 11,3 százalékos piaci részesedéssel a világ harmadik legnagyobb szerződéses chipgyártója. A második számú szereplő 14,1 százalékkal a tajvani United Microelectronics (UMC), az első pedig a piac 49 százalékát uraló, ugyancsak tajvani Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC).

Noha egyelőre a Chartered és a GlobalFoundries jogilag különálló vállalkozás marad, a gyakorlatban egyesült vállalatként üzemelnek majd, egységes menedzsmenttel. A cég első embere a GlobalFoundries vezérigazgatója, Douglas Grose, operatív igazgatója pedig a Chartered jelenlegi vezére, Chia Song Hwee lesz, utóbbi feladata az integráció levezénylése – közölték. Az ATIC elképzelhetőnek tartja, hogy idővel a két vállalatot formailag is egyesítik, de a cég már jelenlegi furcsa öszvér formájában is komolyan veszélyezteti a UMC pozícióját.

Ha az ügylet létrejön, az ATIC lesz a Chartered százszázalékos tulajdonosa. A GlobalFoundries 34,2 százaléka az AMD, a fennmaradó 65,8 százalék pedig az abu-dzabi befektetőcég kezében van.

Előzmények