Ünnepel az AMD

AMD-logóAz idén 40. születésnapját ünneplő Advanced Micro Devices (AMD) – a chipgyártót 1969. május 1-jén alapította Jerry Sanders és hét volt Fairchild-alkalmazott – szerdán, egy nappal a kiábrándító második negyedéves számok közzététele után bejelentette, hogy eladta 500 milliomodik x86-os mikroprocesszorát. A vállalat a teljesítményt egy, az alkalomhoz méltatlan, kizárólag észak-amerikai rajongók számára meghirdetett nyereményjátékkal ünnepli, melynek végén négy darab HP Pavilion dv2z notebookot sorsol ki a résztvevők között.

Az 1970-es években javarészt mások termékeinek engedély nélküli másolásából élő AMD számára az Intellel 1982-ben megkötött licencmegállapodás biztosította a lehetőséget és a jogot a néhány évvel korábban megalkotott x86-os utasításkészletre épülő processzorok gyártására. A cég első x86-os chipjei az Intel 8086 és 8088 klónjai voltak. Az AMD a licencszerződés aláírását követő közel másfél évtizedben a konkurense által tervezett újabb processzorokat dobta piacra kisebb-nagyobb módosításokkal és fáziskésésekkel, első saját fejlesztésű PC-kompatibilis CPU-ját, a K5-öt az eredeti ütemtervhez képest másfél éves csúszással, 1996 márciusában mutatta be. Azóta a vállalat saját tervezésű processzorokat forgalmaz, 1999-ben pedig felhagyott az Intel infrastruktúrájának (rendszerbuszának és lapkakészleteinek) használatával is, azóta e téren is saját útját járja.

A rivális Intel – mely tavaly ünnepelte alapításának 40. évfordulóját – 2003 derekán számolt be arról, hogy leszállította egymilliárdodik x86-os processzorát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények