Újabb lépés: a Google fizet Olaszországban

Az adóhivatal közölte azt is, hogy a Google ügye csak egy a sok közül, elszántak abban, hogy a többi multinacionális vállalatot is rákényszerítsék az elmaradt adók megfizetésére.

Az elmúlt években felerősödtek szerte a világban azok a kormányzati törekvések, melyek célja, hogy az „adóoptimalizálási” lehetőségeket kihasználó multinacionális vállalatok (a rendelkezésre álló kiskapukat kihasználva) ne tudják elkerülni az adófizetést azokban az országokban, ahol a tevékenységüket végzik.

Többek között a nagy, főként amerikai központú internetes cégek kerültek célkeresztbe, például Olaszországban is, ahol már jó ideje próbálják a Google-t a szabályoknak megfelelő adófizetésre kötelezni. E folyamat most újabb mérföldkőhöz érkezett, mivel a vállalat kénytelen volt engedni a hatósági nyomásnak, és beleegyeztek abba, hogy 306 millió euró elmaradt adót fizetnek be a költségvetésbe – hasonló egyezményt már megkötöttek az Egyesült Királyságban is, ahol tavaly 130 millió fontot fizettek ki elmaradt adóként (közben hasonló határozott fellépésre szánták el magukat az adóhivatalok Franciaországban és Spanyolországban is).

Az olasz adóhivatal, az Agenzia delle Entrate közleményében elmondta, hogy egy hosszú vizsgálat zárult le most, amikor is azt nézték meg, hogy a Google 2009 és 2013 között hogyan teljesítette adófizetési kötelezettségeit Olaszországban, de korábbi időszakok is látkörbe kerültek. A végösszeg több tételből állt össze – a Google egyébként 2014 összesen 2,2 millió euró adót fizetett. Azt is közölték, hogy a jogszerű működést és a korrekt adózást biztosítása érdekében tárgyalásokat kezdtek a vállalattal, hogy a törvényesség kikényszerítésével a jövőben megelőzzék az ilyen vizsgálatokat.

A Google röviden reagált a bejelentésre, megerősítették együttműködési szándékukat, és közölték, hogy az összeg oroszlánrészét (303 millió eurót) a Google Italy, 3 milliót pedig a Google Ireland fizeti meg.

2015 decemberében az adóhivatal az Apple-lel is hasonló megállapodásra jutott, ők 300 millió eurót fizettek ki.

Azóta történt

Előzmények