A Google is bevezette az országonkénti szűrést

Habár az internetes világ nagy része az országszintű szűrést bevezető Twitter ellen zúdult fel a múlt héten, egy technológiai blog, a TechDows arra hívta fel a figyelmet tegnap, hogy csendben, visszhangot gyakorlatilag egyáltalán nem keltve hasonló intézkedést vezetett be január elején a Google is a blogszolgáltatásában. Ez, a Blogger felhasználási útmutatójában bejelentett szűrés pontosan ugyanazt jelenti, mint a Twitternél: amennyiben hivatalos megkeresést kapnak egy adott országból, hogy egy tartalom ott törvénysértő, akkor a Google abban az országban elérhetetlenné teszi a bejegyzést, blogot, míg máshol továbbra is olvasható.

A leírás szerint a vállalat elkezdte a Blogger forgalmát országspecifikus URL-ekre (ccTLD) átirányítani, vagyis a blogoló lehet bármelyik országban, mindig az adott országhoz kötődő címet kapja meg, az ott engedélyezett tartalmat láthatja.

Az indoklás ugyanaz, ami a Twitter esetében: mivel nem kell teljes törlést alkalmazni egy tiltásnál, így – amennyire lehet – igyekeznek megadni a lehetőséget a vélemények szabad kifejtésére, ugyanakkor a helyi törvényeket is képesek így betartani, ami azzal jár, hogy nem fogják a szolgáltatást blokkolni egyes országokban.

Az átirányítást a következő hetekben fokozatosan vezetik be.

Azóta történt

Előzmények