A Google megszabadul a Buzztól is

A vállalat hivatalos blogjában Bradley Horowitz termékfejlesztési alelnök jelentette be tegnap, hogy a Larry Page vezérigazgató által elindított profiltisztítási folyamat részeként újabb projekteket állítanak le, köztük az igazi kudarctörténetként végződött Buzz (Zümm) fejlesztését.

A közel két éve indított Buzz volt az első nagy kísérlet arra, hogy a közösségi szolgáltatások területén a Google felvegye a versenyt a Facebookkal, s habár sok jó kritikákat is kapott a szakmabeliektől, a bevezetéskor elkövetett csúnya adatvédelmi baki gyakorlatilag már ekkor megpecsételte a sorsát. Ahogy annak idején az IT café is beszámolt róla, a Buzz első használatakor a szoftver automatikusan létrehozott egy kapcsolati hálót a Gmailben található információk alapján, majd az ugyancsak automatikusan beállított követési rendszer adatait alapértelmezésben nyilvánossá is tette. Ez azt jelenti, hogy személyes adatokat (kivel levelez, chatel stb. a felhasználó leggyakrabban) tettek a felhasználó hozzájárulása nélkül bárki számára elérhetővé.

Emiatt nemcsak hogy elfordultak tőle a felhasználók, hanem eljárások is indultak a cég ellen. Ezek közül az egyikben az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (Federal Trade Commission – FTC) és a Google megegyeztek, és a bizottság elrendelte, hogy a törvénysértő módon eljáró vállalatnak a következő húsz évben végre kell hajtania egy átfogó adatvédelmi programot, melynek része az is, hogy kétévente rendszeres, független cégek által végzett auditálásnak kell alávetnie magát annak érdekében, hogy privacy-gyakorlatukat elbírálják. Az FTC azt is előírta, hogy mind a jelenleg működő, mind a jövőben bevezetendő szolgáltatások esetében a Google vizsgálja felül az adatvédelmi kockázatokat, s ha találnak ilyeneket, dolgozzanak ki olyan eljárásokat, melyek segítségével minimalizálják a lehetséges károkat.

Horowitz elmondja azt is a blogban, hogy habár a Buzz megy a süllyesztőbe, a projekt eredményeit (és az eddig legnagyobb kudarcuk tanulságait) azért felhasználják új szolgáltatásuk a Google+ kialakítása során.

Azóta történt

Előzmények