Minden várakozást felülmúlnak a Google bevételei

A Google tegnap tette közzé a szeptember 30-ával zárult üzleti negyedév adatait, és a számok azt mutatják, hogy a gazdasági válság ellenére a cég rendíthetetlenül termeli a pénzt.

Google 2011 q3

A kimutatás érdekessége, hogy némileg meglepő módon nem közvetlenül az egyébként roppant sikeres Android tornázta fel az összegeket, sőt, a korábban is eredményes üzletágak erősödtek tovább. Az árbevétel az előző év hasonló időszakához képest 33 százalékkal, 9,72 milliárd dollárra, a nettó árbevétel pedig – amely a partnereknek kifizetendő összeggel csökkentett forgalom – 37 százalékkal, 7,51 milliárd dollárra nőtt. Az elemzők ez utóbbi mutatót 7,22 milliárdra prognosztizálták. A nettó nyereség a 2010. harmadik negyedéves 2,1 milliárd dollárról 2,7 milliárdra emelkedett. A Google tulajdonában lévő weboldalak az előző évi 4,83 milliárd dollárhoz képest 6,74 milliárdos árbevételt termeltek, a hirdetési szolgáltatás, az AdSense a múlt évi 2,2 milliárdhoz képest 2,6 milliárdot hozott.

Az eredményeket ismertető vezérigazgató, Larry Page örömének adott hangot („kiváló negyedévet zártunk”), és külön kiemelte – talán válaszul a közelmúltban megfogalmazott kritikákra –, hogy a cég legújabb nagy fejlesztése, a Google+ nagyszerűen működik, már több mint 40 millió regisztrált felhasználóval rendelkeznek: „Az emberek hihetetlen sebességgel csatlakoznak a Google+-hoz, pedig épp hogy csak elindult!”.

A rekordszámú alkalmazottal dolgozó, az állományát csak az utóbbi negyedévben 2500 fővel bővítő Google számait a tőzsde is méltányolta, a részvények árfolyama több mint hat százalékkal emelkedett a közzététel után.

Azóta történt

Előzmények