Most már tényleg a Chrome a legnépszerűbb böngésző

A böngészőhasználatot is mérő StatCounter 15 milliárd oldalletöltésen alapuló, legutóbbi adatai szerint az elmúlt hetekben a Google böngészője fel- és megkapaszkodott az első helyen: a globális statisztika szerint a Chrome piaci részesedése 32,76 százalék, míg az Internet Explorer már csak a második a 31,94 százalékkal.

browser stat

A nem kevéssé a mobil eszközök terjedése folytán erősödő Chrome már egy éve folyamatosan az IE nyakában lihegett, de másfél éve még csak harmadik volt: akkor az Internet Explorer 43 százalékot birtokolt, második a Firefox volt 29 százalékkal, utánuk következett a Google böngészője 19 százalékkal. Az akkori két vezető böngészőtől a Chrome durván 12, illetve négy százalékot vett el az eltelt időszakban.

Az egyes régiókban természetesen ettől jelentősen eltérő eredményeket is tapasztalhatunk, az Egyesült Államokban például az IE vezet 37 százalékkal, őt követi a Chrome 23 százalékkal, majd a Firefox jön 22 százalékon.

A böngészőstatisztikai hírekhez kötelezően hozzátartozik, hogy az egyes piackutatók mérései a bázis és a módszertan eltérése miatt komoly eltéréseket mutatnak. A másik világszerte számon tartott cég, a NetMarketShare (Net Applications) 54 százalékos IE-fölényt mutatott ki, a Chrome-ot ők 19 százalékkal harmadiknak hozzák ki, míg a Firefox esetében 20 százalékot mértek (ebben ők kivételek, mivel a nagy piackutatók szerint egyedül szerintük ilyen nyomasztó és tartós az IE fölénye).

A magyar piacon a rankings.hu legutóbbi adatai szerint még mindig stabilan első a Firefox (41,9 százalék), második a Chrome (27,26 százalék), a harmadik az Internet Explorer (18,28 százalék).

Azóta történt

Előzmények