Ideje takarítani a Google-fiókokban

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) civil jogvédő szervezet tegnap közleményben hívta fel arra a figyelmet, hogy mindazoknak, akik szeretnék mérsékelni az online szokásaikról árulkodó adatok gyűjtésének mértékét, ideje – ha eddig még nem tették meg – törölniük a Google-fiókjukból a böngészési előzményeket, ugyanis március elseje után ezeket az adatokat a korábbinál szélesebb körben használja fel a Google.

A felhívás előzménye, hogy az amerikai vállalat nemrég bejelentette, hogy egységes és egyszerűbb adatvédelmi szabályozásának bevezetésével párhuzamosan a felhasználói adatokat is megújított módon használják. Ez utóbbi lényegében azt jelenti, hogy a bejelentkezett felhasználók esetében a rendelkezésekre álló személyes információkat a Google-szolgáltatások automatikusan megosztják egymással. Habár ez több, a felhasználók számára kényelmes megoldást is eredményez, igen sokan aggódnak amiatt, hogy ezzel a központosítással a már eddig is iszonyatos mértékű felhasználói adathalmazzal rendelkező cég még könnyebben és egyszerűbben válik a magánélet egyik manipulátorává.

Fontos megjegyezni, hogy az alapelv egyáltalán nem új, a Google eddig is pontosan ezt csinálta, folyamatosan fejlesztették a belső információ-megosztási módszereket, és ennek egy minőségileg fejlettebb változata az, amely márciustól lesz hivatalos. Arra is érdemes felhívni a figyelmet, hogy több mód is van arra, hogy a követést, a Google adatgyűjtését a felhasználók mérsékeljék: bejelentkezés nélkül használják a szolgáltatások (ez főként a keresőnél működhet, sok szolgáltatás egyáltalán nem használható belépés nélkül), illetve a különféle adatvédelmi beállításoknál (Dashboard, Ads Preferences Manager, illetve Data Liberation) a számukra megfelelő opciót választják.

Az EFF most egy fontos momentumot emelt ki: a Google számára talán legfontosabb személyes információk a keresési előzmények, így ha valaki nem akarja, hogy márciustól a régi böngészései alapján profilozzák, akkor most még egyszerűen megteheti, hogy törli ezeket, illetve az előzmények rögzítésének letiltását beállítsa. Azonban a közlemény is figyelmeztet arra, hogy a böngészésről a Google ezek után is gyűjti az adatokat, ám ezek után már anonim módon, nem tudja hozzákapcsolni a felhasználói profilhoz. Ezeket az adatokat a vállalat másfél évig őrzi meg, kiadni pedig csak bírósági végzés alapján köteles a hatóságoknak.

A Google új adatvédelmi előírásait egyébként jelenleg több helyen is vizsgálják törvényességi szempontból, így az EU illetékes szervei is, akik kérték ugyan a bevezetés késleltetését, de a vállalat ebbe nem egyezett bele.

Azóta történt

  • Össztűz a Google-ra Európában

    A Microsoft és néhány más vállalat panasza egyelőre még csak pletykának számít, de az EU-s megbízásból vizsgálódó franciák már komoly kifogásokat emeltek.

Előzmények