Ha köztisztviselő vagy, ne kérd a törlést a Google-tól

A Google tegnap közzétette az európai adateltávolítási kérelmeket feldolgozó átláthatósági jelentését, melyből kiderül, hogy a lehetőség biztosítása, azaz 2014 májusa óta a vállalathoz 348 085 kérelem érkezett, összesen 1 234 092 URL-t vizsgáltak meg, és ezek 42 százalékát távolították el, ennyi esetben találták megalapozottnak a kérést.

Az úgynevezett „felejtés jogának” történetéről és alkalmazásáról az IT café is többször beszámolt, a Google saját maga is összefoglalta röviden, hogy miről van szó: „A Google Spanyolország, valamint az AEPD és Mario Costeja González között lezajlott per során az Európai Bíróság 2014. májusi döntésében úgy határozott, hogy a magánszemélyeknek jogukban áll, hogy a Google-hoz hasonló keresőmotoroktól a róluk szóló bizonyos találatok eltávolítását kérjék. A Bíróság úgy határozott, hogy a keresőmotoroknak minden magánszemély által benyújtott eltávolítási kérelmet meg kell vizsgálniuk, továbbá hogy az adott keresőmotor csak akkor folytathatja bizonyos keresési eredmények megjelenítését, ha ahhoz közérdek fűződik.” Minderről a magyar információbiztos is kiadott egy részletes tájékoztatót és állásfoglalást.

Google - magyar kérések
[+]

A jelentés felsorolja azt tíz domént is, melyekhez a legtöbb törlési kérés kapcsolódott, ezek az összes törlés 9 százalékát képviselik – itt az első helyen a Facebook áll, a keresőből több mint 10 ezer ide mutató linket távolítottak el.

A részletes adatokból kiderül, hogy Magyarországról összesen 3128 kérelem érkezett, és a magánszemélyek 11 613 URL eltávolítását kérték – a vállalat ezek 29,5 százalékát tartotta megalapozottnak, ennyit töröltek a kereső indexéből.

Hogy az átlagfelhasználó képet kapjon arról, hogy milyen ügyekben fordulnak hozzájuk, és hogy milyen módon döntenek a Google jogászai, minden országból hoznak egy példát egy elfogadott vagy egy elutasított kérelemre. A magyar példa egy elutasítás:

Google - a magyar döntési példa
[+]

Előzmények