Gmail: hétévnyi küzdelem után győzött a Google

Nyolc évvel a szolgáltatás elindítását követően megszerezte a Gmail védjegy és ezzel együtt a gmail.de domén használati jogát Németországban a Google. Ezzel elhárult az akadály az elől, hogy az internetvállalat a népszerű online levelezőt a szövetségi köztársaságban is ezen a márkanéven üzemeltesse, és lecserélje az eddig használt Google Mail elnevezést.

A makacs postás

A Gmail nevet egy elhúzódó védjegyvita miatt kényszerült eddig mellőzni a cég az országban, az ugyanis a helyi bíróságok szerint túlzottan hasonlított egy német üzletember, Daniel Giersch által levédett szolgáltatás nevére (G-mail). Ez a fizikai kézbesítés viszonylagos biztonságát ötvözi az e-mail gyorsaságával: úgy működik, hogy a küldendő iratokat beszkennelik, majd átküldik a célvárosban található iroda e-mail címére, ahol aztán kinyomtatják, és kézbesítik a címzettnek. Az ötletgazda ezt a szolgáltatást nevezte el – a Giersch-mail rövidítéseként – G-mailnek. Az üzletember ügyfelei gmail.de végződésű „biztonságos” postafiókot is kaphatnak tőle, miután fényképes igazolvánnyal igazolták magukat.

Giersch 2000-ben jegyeztette be védjegyként a „G-mail... und die Post geht richtig ab” (G-mail... és a levél azonnal elindul) szlogent, majd mikor négy év múlva felröppentek az első hírek a Google internetes levelezőjéről, úgy okoskodott, hogy mivel szinte biztosan nemzetközi terjeszkedést tervez az internetvállalat, megkeresi őket. Először nem akartak tárgyalni vele, de aztán felajánlották, hogy 250 000 dollárért megveszik tőle a német védjegy jogait. Gierschet azonban dühítette a vállalat „arroganciája”, ezért úgy döntött: nem egyezkedik tovább. 2005-ben aztán, amikor a Google elindította a Gmailt Németországban is, Giersch védjegybitorlás miatt perre ment. A bíróság rendre neki adott igazat, és azóta a német felhasználóknak a @googlemail.com végződésű postacím jár a @gmail.com helyett.


Mi a különbség?

A múlt héten azonban – amint az kiderül a német szabadalmi és védjegyhivatal adatbázisából – Giersch védjegyei a Google tulajdonába kerültek. Azt, hogy a védjegyek és a domén használata körüli viták lezárultak, az internetvállalat is megerősítette, de azt nem árulta el, hogy milyen feltételekkel sikerült megállapodnia az addig makacsul ellenálló Gierschsel, akinek postai szolgáltatása azóta Quabb néven üzemel tovább. A Google azt mondta: egyelőre nem döntöttek arról, hogy hét év után átkeresztelik-e a német szolgáltatást.

Nagy-Britanniában korábban hasonló okok miatt nem használhatta a cég a Gmail nevet, ott egy befektetési tanácsadó cég, az Independent International Investment Research (IIIR) tartott igényt a védjegyre. Ezt a vitát 2010-ben megegyezéssel sikerült lezárni, azóta az újonnan regisztráló felhasználók választhatnak, hogy a gmail vagy googlemail végződésű címet szeretnének.

Gmail pont hu

A Gmail.hu sem a keresővállalat tulajdona, a domént egy váci központú cég, a GEDEON foglalta le 2004 tavaszán, három nappal az után, hogy a Google benyújtotta közösségi védjegy iránti kérelmét a márkanévre az uniós Belső Piaci Harmonizációs Hivatalhoz (OHIM). A Gmail.hu jelenleg egy G-mail néven a gportal.hu cím alatt futó ingyenes levelezőszolgáltatásra irányítja át a felhasználót, amelyet egy szintén váci kft., az Egonet Work üzemeltet.

A Google-t megkerestük azzal a kérdéssel, hogy a cég tesz-e erőfeszítéseket a magyarországi domén megszerzésére, ám a hazai képviselet – ahogy általában – most sem tudott felvilágosítással szolgálni. Megpróbáltuk utolérni a webcím tulajdonosát is, de eddig nem értük el.

Öt évvel ezelőtt a magyar vállalkozó azt mesélte lapunknak, hogy a Google nem érdeklődött a domén iránt, mások viszont igen. Három külföldi doménbróker is kért tőle ajánlatot a webcímre, de miután kézhez kapták a viccnek szánt egymillió dolláros irányárról szóló válaszlevelet, nem jelentkeztek többé.

Azóta történt

Előzmények