Androidos győzelem: a Google ügyvédei kiütötték az Oracle-éit

Az Oracle és a Google perének második fordulójában az esküdtszék egyhangúlag úgy döntött, hogy a Google a szóban forgó két, az Oracle által birtokolt szabadalom (U.S. Patent No. RE38,104, illetve U.S. Patent No. 6,061,520) esetében nem követett el szabadalmi jogsértést az Android operációs rendszer fejlesztése során. A döntés következtében nem kerül sor a tervezett harmadik tárgyalási fordulóra, melynek a kártérítés módjának és mértékének meghatározása lett volna a feladata.

A döntés után a polgári pert lefolytató észak-kaliforniai bíróság bírája, William Alsup feloszlatta az esküdtszéket. Alsup ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy a teljes eljárás még nem zárult le, ugyanis az első fázisban, a szerzői jogi jogsértés ügyében az esküdtszék nem tudott teljes értékű határozatot hozni, ezt még tisztázni kell. Ahogy korábban beszámoltunk róla, kimondták, hogy a Google az Android rendszer kialakítása során megsértette az alkalmazásprogramozási felület, az API felhasználásával Java szerzői jogait. Ugyanakkor a másik vitás pontban, mely szerint vajon a Google mindezt szándékosan tette, vagy pedig érvényes rájuk a büntetés alóli mentességet jelentő „fair use”, a tisztességes felhasználás, már nem tudtak közös nevezőre jutni, így a döntés az Oracle számára csak részleges győzelem, mivel az általuk követelt kártérítés megítéléséhez ki kellene mondani a tisztességtelen magatartás bizonyítottságát, ehhez pedig valószínűleg új eljárást kell indítani.

12 05 23 Oracle Google Patent Verdict

A Google természetesen üdvözölte az ítéletet, melyet az egész androidos rendszer és közösség számára fontosnak tartanak, míg az Oracle szóvivője szintén egy közösség, a Java-közösség érdekeire hivatkozva kijelentette, hogy folytatják a perelést, mivel szerintük elsöprő mennyiségű meggyőző bizonyítékot mutattak be a tárgyaláson, hogy a Google szándékosan sértette meg a szerzői jogokat.

Az esküdtszék feloszlatása ellenére az ügy a jövő héten folytatódik. A szerzői jogi jogsértés ügyében meghozandó ítéletre egyébként az egész informatikai szakma figyel, ugyanis Alsup bírónak nagyon fontos, precedensértékű határozatot kell hoznia: azt kell eldöntenie, hogy az alkalmazásprogramozási felület, az API levédhető-e az amerikai jogrendszerben, így ítéletének komoly következményei lehetnek. Az Oracle egy számára kedvező ítélet esetén sem fog milliárdokat kaszálni, ahogy remélték, mivel a bíróság az első körben úgy döntött, hogy a maximálisan megítélhető kártérítés 150 ezer dollár lehet a jogtalanul felhasznált kilenc sornyi Java-kód miatt. Ám ha az API-t védettnek ítéli Alsup, akkor még nem tudni, hogy milyen módon és mértékben kell a Google-nak kártalanítani az Oracle-t.

A kiemelt jelentőségű perben a jogászok egyébként nem kerestek rosszul, egyes, más ügyek analógiáját emlegető híradások szerint az ügyvédek szabadalmanként akár ötmillió dollárt is kérhettek a képviseletért.

Azóta történt

Előzmények