Masszív veszteséget jelentett az Android a Google-nak 2010-ben

A mostanában az Oracle és a Google között folyó, az Androiddal és a Javával kapcsolatos szabadalomsértési perben csütörtökön előkerültek pénzügyi adatok is, és ezek szerint hiába volt óriási siker a mobilos operációs rendszer, a Google 2010 minden egyes negyedévét veszteségesen zárta ebben az üzletágban – számolt be a tárgyalásról a Reuters hírügynökség.

A meghallgatáson William Alsup bíró arról kérdezte a felek ügyvédeit, hogy milyen jövedelmet is termel az Android. A bíró egy 2011-es belső használatra készült Google-dokumentum adataira hivatkozott, melyben az Android 2010-es pénzügyi eredményei szerepelnek, de magát a teljes iratot nem hozta nyilvánosságra, csak részleteket olvasott fel belőle. Alsup még ekkor is válogatott, így azt nem tudni, hogy valójában mekkora veszteséget termelt a Google-nak 2010-ben az Android, a bíró csak annyit mondott, hogy minden egyes negyedévben tetemes mínusszal zártak.

A töredék hír azért különösen érdekes, mivel a Google még soha nem közölte számszerűen, hogy a 2007-ben bejelentett, készülékeken 2008-ban megjelent Android milyen profitot, illetve veszteséget jelentett a vállalatnak (a per jelen állásához kapcsolódik, hogy például a The Verge egy korabeli prezentáció alapján próbálkozik a saccolással). A mostani meghallgatás alapján csak annyit lehet megállapítani, hogy számottevő lehetett a veszteség, mivel a felfutóban lévő rendszer az egyetlen rendelkezésre álló adat szerint 2010 első negyedévében 97 millió dolláros árbevételt hozott a cégnek.

A Google által félve óvott pénzügyi adatoknak azért van nagy jelentősége, mivel az Oracle esetleges pergyőzelme esetén a bíróságnak kártérítést kell megállapítania, és ennek mértéke függhet a Google bevételeitől. Így érthető, hogy az Oracle most azt állítja, hogy nem tudnak engedni az egymilliárd dolláros igényből, míg a Google szóvivője, Jim Prosser azt állítja, hogy az Oracle hamis, nem valós pénzügyi eredmények alapján kér ennyit.

Azóta történt

Előzmények