Csak a nevet használtuk, nem az API-t – állítja a Google elnöke

A Google és az Oracle között kilenc napja folyó szerzői jogi perben tegnap a Google korábbi elnök-vezérigazgatója, jelenlegi elnöke tanúskodott, és határozottan kiállt amellett, hogy vállalata teljesen jogszerűen használta az Android fejlesztésénél a Javát.

Ahogy korábban már többször beszámoltunk róla, a Sunt, így a nyílt forrású Java nyelv és az ahhoz tartozó eszközök jogait 2010-ben felvásárló Oracle 37 rendbeli szerzői jogi jogsértéssel vádolja a Google-t, és egymilliárd dolláros kártérítést, valamint a licencdíjak megfizettetését követeli a bíróságon. Az Oracle legfőbb érve az, hogy bár maga a Java nyílt forrású, az alkalmazásprogramozási felület, a fejlesztők számára fontos API már nem az, hanem licencköteles.

Habár a Google a korábbiakban azt állította, hogy az API is szabadon felhasználható, Eric Schmidt tanúvallomásában már más védekezést választott, ugyanis azt állította, hogy a Google nem magát az API-t használta fel, hanem csak az API elnevezéseit. Amikor az Oracle ügyvédje megkérdezte tőle, hogy hogyan definiálja a felületet (interface), akkor Schmidt így válaszolt: „Az interfész egy specifikáció, egy név. E neveknek egy gyűjteményét használja a Java. Mi a Google-nál ezeket a felületeket a magunk módján implementáltuk.” Ekkor az ügyvéd megkérdezte, hogy lemásolták-e a szóban forgó 37 Sun Java API-specifikációt, mire Schmidt azt válaszolta, hogy csak a felületek neveit használták.

A korábbi védekezési álláspontnak szintén ellentmond némiképp, hogy Schmidt beszámolt arról, hogy a Sun 2006-ban felajánlotta, hogy 30-50 millió dolláros összegért hajlandóak beszállni a Google mobilos platformjának fejlesztésébe, hogy felgyorsítsák a projektet. Az elnök szerint ez jól jött volna a cégnek, ám a tárgyalások megszakadtak, mivel – állította korábbi tanúvallomásában Andy Rubin, az Android fejlesztési vezetője – a Google teljesen nyílt forrású platformot akart, ám a Sun szeretett volna néhány korlátozást kikötni. Schmidt kiemelte, hogy a Sun vezetője, a projektet egyébként messzemenően támogató Jonathan Schwartz az önálló munka 2007-es megindulása után soha nem említette meg, hogy a Google-nak licencíjat kellene fizetnie.

Azóta történt

Előzmények