A bíróság szerint nem annyira privát a Google Chrome inkognitómódja

Egy texasi perben került tűz alá a Google privát böngészési módja, amely a vádak szerint annyira nem privát.

A múltban többször is támadták már a Google-t amiatt, hogy megtévesztő a Chrome inkognitómódjának elnevezése, az ugyanis hiába számít privát böngészési módnak, igazából csak az előzmények mentését mellőzi, és annyira nem privát.

A felhasználók zöme eközben azt hiszi, ebben a módban névtelenek maradnak, és nem gyűjtenek róluk adatokat – ezt az állítást egy texasi perben most a helyi államügyész is megismételte.

A Google megtévesztő, helykövető gyakorlatai több állam vádjai szerint is megsértik a felhasználók magánszféráját, ezért négy állam külön pereket indított, már januárban. Texasban ehhez csapták most hozzá az inkognitómód kérdését is, mert az államügyész szerint a mód neve arra utal, hogy a Google nem követi a keresési előzményeket vagy a helyalapú tevékenységet. A vád szerint a Google megtévesztő módon fogalmaz, és ilyenkor is gyűjti a személyes adatokat.

A Google szerint megint pontatlanok a vádak, elavultak a feltételezések, a magánszférát és helyadatokat érintő beállítások pedig szabadon elérhetőek.

Azóta történt

Előzmények