A Google is bevezeti a pornószűrőt

Úgy tűnik, a jogos és kevésbé jogos elvárások nem hagyták érintetlenül az uralkodó keresőcéget sem, mivel a Google tegnap bejelentette, hogy új beállítás érhető el keresőoldalán: a böngészők többségében már a közelmúltban bevezetett korlátozott keresési metódusnak (az IT-szlengben csak „pornószűrőként” emlegetett megoldás) a szolgáltatásra szabott változatát kínálják.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az adott gép felhasználója online beállíthat egy korlátozást, melyet csak a Google-azonosítóval való bejelentkezés után oldhat fel. A „biztonságos keresést” a Google egy színes (egyébként kikapcsolható) ábrával jelzi.

Ám az, hogy ennek mennyi értelme van, az igencsak kérdéses, inkább marketingszaga van a kezdeményezésnek. Először is: a blokkolást minden egyes, a számítógépen szereplő böngészővel, minden egyes profillal külön-külön el kell végezni. Másodszor: ha az ügyes, a számítástechnikában a szülőknél gyakran sokkal jártasabb gyermek készített magának saját profilt egy böngészőben, akkor az egész hiábavaló.

A Google engedett a tömegigénynek, s ez helyeselhető, ám ez az egyelőre csak az USA-ban működő (egészen kicsik esetében esetleg hasznos) megoldás semmiképp nem tiltja le a kamaszokat a pornóoldalak látogatásáról, legfeljebb még édesebbé teszi a tiltott gyümölcsöt.

Azóta történt

Előzmények