Közösségi keresőszolgáltatást indított a Google

Marissa Mayer, a Google alelnöke már a múlt héten, a Web 2.0 Summit elnevezésű konferencián közölte, hogy a cég néhány nap múlva elindít egy közösségi keresőt, pontosabban ennek tesztüzemét. A Google Labs által fejlesztett technológiát Google Social Searchnek nevezték el, s tegnap a hivatalos blogban megtörtént a bejelentés is.

A roppant népszerű közösségi oldalak bevonása már elkerülhetetlenné vált a keresőt működtető cégek számára, ennek a jele az is, hogy a Microsoft Bingje a múlt hét óta listázza a a találatok között a Twitteren található bejegyzéséket is (azok egy részét). A Google megoldása eltér ettől, ugyanis itt a felhasználó maga hozza létre azt a különféle forrásokból összállított listát, melyből a kapcsolati hálóját felépíti. Ehhez szükséges egy Google profil, ahol fel lehet venni azokat a címeket, melyekből kialakul a háló, s a keresőmotor ezekről az oldalakról is listázni fogja a találatokat.

Az új találatok az első találati oldalon, a képekhez és a videókhoz hasonlóan, csoportosítva jelennek meg, illetve akkor, ha rákattintunk az opciók között a megfelelő (social) menüpontra.

Mivel a szolgáltatás még kísérleti fázisban van, ezért nem alapértelmezett, az érdeklődők a szokásos módon, a Google Experimental oldalán csatlakozhatnak, s a kereséshez a google.com-ot kell használni.

Azóta történt

Előzmények