Szenved a Google a magánéletükre kényes európaiakkal

A Google Street View szolgáltatásának adatrögzítése (vagyis maga a fotózás) több helyen – köztük Magyarországon is – jogi akadályokba ütközött, s e küzdelem legújabb fejleménye, hogy a svájci adatvédelmi biztos bejelentette ma, hogy a jelenlegi gyakorlat számára elfogadhatatlan, ezért arra törekszik, hogy a Google más módon végezze tevékenységét. Az amerikai cég már be is jelentette, hogy nem ért egyet a korlátozásokkal, s ellenállnak, bár kompromisszumkészségüket fenntartják.

A svájci háborgás mögött ugyanaz az elv áll, mely mindenütt Európában: a személyiségi jogokat egészen másképp kezelő Egyesült Államokban végzett fotózási gyakorlat kontinensünkön, ahol a magánéletet szigorúbb szabályok, illetve közmegegyezések védik, a Google fényképező autóinak időnként már a jelenléte sem kívánatos, de legalábbis több országban jelezték, hogy a netre készülő képek esetében aggályaik vannak.

A Google ez ügyben már több intézkedést bevezetett: a két legfontosabb, hogy szoftveres módon kitakarják a fényképekről az arcokat és az autók rendszámait (e megoldás nem tökéletes, ám az eddigi tapasztalatok nyomán azt lehet állítani, hogy 98-99 százalékban sikeres, a megmaradó hibákra pedig a Google megkeresés alapján reagál, eddig minden egyes esetben megtörtént a kézi törlés, illetve elhomályosítás).

A svájci biztos sem mondott újdonságokat, amikor a fentiek betartása mellett azt szeretné elérni, hogy a magántulajdonban lévő területek ne látsszanak, ha nem járultak hozzá a tulajdonosok, illetve azt is el kívánja érni, hogy ha Google fényképező autói belátnak az alacsony kerítések mögé, akkor e képek megjelenítését is szabályozzák. Hanspeter Thuer szerint nem elfogadható, hogy maradnak felismerhető arcok, illetve rendszámtáblák, főleg ha azok kapcsolhatóak a képek alapján bizonyos intézményekhez, közterületekhez (például ha egy felismerhető személy épp kilép egy börtön kapuján). A másik legnagyobb gondja, hogy a Google kamerás autóin a felvevők túl magasan vannak, ezért belátnak a kerítések, falak mögé is, ami azt jelenti, hogy többet tudnak meg a magánszféráról, mint az utcán sétáló átlagpolgárok. A biztos elmondta pénteken azt is, hogy mindezeket már jelezte augusztusban is a Google-nak, ám még nem lát eredményt, sőt visszautasításra talált a kérések kapcsán.

A Google jogi képviselője, Peter Flescher a biztos közleményére reagálva kifejtette, hogy csalódottak a biztos tevékenységét illetően, mivel ők, úgy vélik, mindent megtesznek a magánélet védelmében.

Európában (hasonló okokból, bár különböző vehemenciával) több helyen is ellenálltak a Street View autóinak (Magyarország, Görögország, Németország, Nagy-Britannia stb.), ám központi döntés sehol sem született még, az egyes helyeken a különalkuk fogják meghatározni a jövőt, mivel a Google határozottan ragaszkodik ahhoz, hogy maximálisan védik a magánszférát (bár arra már volt példa, hogy a kamerás autóra helyezett felvevő állványának magasságát csökkentették).

Azóta történt

Előzmények