Tévézz a YouTube-on!

A Google tegnap hivatalos blogban jelentette be, hogy elindították a YouTube új szolgáltatását, a Leanbacket (kb.: „Dőlj hátra!”), egy továbbfejlesztett lejátszófelületet és műsortárat. A kezdeményezés célja, hogy még vonzóbbá tegye a „youtube-ozást”, s a tévézés kárára növelje az egy felhasználóra eső napi átlag 15 perces időtartamot.

Az érdekes módon nem HTML5, hanem Flash technológiával elkészített oldal a YouTube TestTube, az innovációs projekt keretében jött létre. Valójában az történt, hogy a közösségi oldalként működő videomegosztó funkcióinak többségét kidobták a Leanbackből, s csak a legfontosabbak maradtak meg (keresőmező, csoportosított ajánlatok, lejátszó) elrejthetően-előhívhatóan, így a teljes képernyős megjelenítés már erősen hajaz a tévézésre (s persze – már ha a minőség megfelelő – akár tévéképernyőn is nézhetőek a videók, alapértelmezésben a Leanback először a HD minőségű filmek közül válogat), vezérelni a billentyűzetről, a nyilak és az enter gombok segítségével lehet.

Az egyik fontos újítás, hogy ha belépünk az oldalra, onnantól kezdve a kiválasztott csatornán folyamatosan megy a lejátszás – emelte ki Chris Dale szóvivő. Hirdetések egyelőre nem lesznek a Leanbackben, de valamikor a jövőben valószínűleg már igen, mivel mindenképp nyereségessé kívánják tenni a szolgáltatást.

A Leanback része a Google TV koncepciójának is, így egyfajta kísérleti üzemként is értékelhető az ősztől induló technológia bevezetése előtt.

Azóta történt

Előzmények