Online filmkölcsönzővel bővül a YouTube


A Google illetékesei a nagy amerikai stúdiókkal igyekeznek megállapodni, hogy az év végén egy a későbbiekben világszerte elérhető online videokölcsönzőt indíthassanak el a YouTube-ra támaszkodva, s ezáltal ne maradjanak le az Apple mögött, akik szintén hasonló szolgáltatás bevezetésére készülnek – írja Financial Times tegnapi cikkében.

A Google egyik vezetőjének információira hivatkozó értesülések szerint a már nagy számban létező hasonló szolgáltatások mintájára létrehoznának egy katalógust, melyből 5 dollárért lehetne egy új filmet adott ideig online módon megtekinteni. A videotéka először az Egyesült Államokban indulna el, majd később az egész világon elérhetővé tennék.

A már viszonylag zsúfolt piacra való belépés értelmét és szükségességét az említett vezető azzal indokolta, hogy a YouTube a világ egyik legnagyobb piaci tömbje, egy minőségi és nem túl drága kölcsönző nagy reményekkel kecsegtethet. Az ilyen irányú tárgyalások már hónapok óta folynak, ám most felgyorsította őket az néhány hete felröppent hír, hogy az Apple is elindítja digitális videoszolgáltatásának új verzióját (erről a héten várható a cég részletes tájékoztatása), emellett Amerika, de talán a világ legnépszerűbb ilyen cége, a Netflix is augusztusban írt alá egy új, ötéves, legalább egymilliárd dollár értékű szerződést a legnagyobb médiavállalatokkal, emellett a nálunk nem elérhető Hulu is dinamikusan növekszik.

A YouTube állítólag már január óta folytatja a technológia béta-tesztjét. A Google abban is joggal bízhat, hogy ha siker lesz az ősszel induló Google TV, mely internetes tartalmakat visz a tévé képernyőjére, akkor a két szolgáltatás egymást támogathatja. Az is motivációnak tekinthető, hogy a hagyományos DVD-k visszaszorulása és a kalózkodás miatt kissé agresszívvá váló kiadók egy ilyen közös üzleti modell esetén esetleg kevésbé támadnák a közösségi videomegosztóként működő YouTube-ot, emellett egy várható siker végre szilárdan talpra állítaná a pénzügyileg nem igazán pozitív mérleget mutató, igen drágán megvásárolt videooldalt.

Az egész vállalkozás kulcsa nyilvánvalóan a minőség (és az esetleges extrák), valamint a kölcsönzési díj lesz. A töredékes információk alapján az ár a legkomolyabb kérdés. Ha jól értelmezzük a Financial Times utalását, akkor az öt dollár a DVD-k megjelenésével egy időben elérhetővé tett új filmekre vonatkozik, tehát elképzelhető, hogy a régebbi anyagokra más díjszabás vonatkozik (ahogy ez más szolgáltatóknál is így van), emellett ha igaz, hogy az igen népszerű tévéshow-kat az Apple 99 centért akarja kínálni, akkor nyilvánvalóan létrejön egy árverseny, mellyel a fogyasztók járhatnak jól.

Arról egyelőre nincs értékelhető hír, hogy (a későbbiekben nyilván reklámcsatornának is szánt szolgáltatást kínáló) terjesztő és a stúdiók milyen arányban, milyen modell szerint osztoznának a bevételeken.

Azóta történt

Előzmények