Jövőre jön a YouTube fizetős csatornája

A Google befejezte a YouTube-on indítandó fizetős, videotartalmakat online, stream formában kínáló prémiumcsatorna előkészítő munkálatait, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor a jövő év első felében el is indítják a szolgáltatást – értesült a Wall Street Journal.

E tervek már rég ismertek, a Google vezetése jó ideje szándékozik bővíteni a videomegosztó lehetőségeit, mely azzal is kecsegtetne, hogy új bevételi forráshoz juttatják ezt az üzletágat, mely egyébként közvetlenül a mai napig veszteséget termel a cég számára. A 2012-ben elindítandó szolgáltatás a hírek szerint kezdetben két fő témában kínál tartalmakat: sportot és divattal kapcsolatos videoanyagokat érhetnek el majd az előfizetők. A kezdeti szakasz lezárása után a YouTube a szerződött jogtulajdonosoknak több millió dollárt fog kifizetni a tartalom biztosításáért, és ezek a cégek az ősszel fogják összeállítani a letölthető anyagok listáját. Az üzleti modell a tengerentúlon igen népszerű Huluéhoz hasonló lesz, a Google a videókhoz kapcsolódó reklámoktól – akár úgy is, hogy a tartalom biztosítója ezen a csatornán vezeti fel egy új termékét – várja a bevételt.

Szakértők úgy vélik, hogy a vélhetően túl korán elindított projekt, a Google TV – ma már kimondható – kudarca után a vállalat e területen reménykedik abban, hogy alternatívát kínáljon a televíziós tartalomszolgáltatókkal szemben, ám az nagy kérdés, hogy a piacot uraló és a Google-énál nagyobb tapasztalattal rendelkező Huluval fel tudják-e venni a versenyt, erre csak akkor van esélyük, ha annál kedvezőbb feltételeket kínálnak.

Azóta történt

Előzmények