Beindult a GPU-piacon az AMD

Rekordmennyiségű grafikus processzort (GPU) adtak el a gyártók a harmadik negyedévben – derül ki a Jon Peddie Research tegnap publikált jelentéséből. A piackutató adatai szerint a most véget ért trimeszterben az Advanced Micro Devices (AMD), az Intel, a SiS és a VIA is markánsan növelte forgalmát, egyedül az NVIDIA és a régóta marginális szereplőnek számító Matrox nem.

„Összesen 119,45 millió chip fogyott a harmadik negyedévben, több a 2008 harmadik negyedévében elért 111 milliós rekordnál is. Azaz a piac beérte, sőt túlszárnyalta a tavalyi csúcsot: a 2008. őszi krach már múlté” – mondta a Jon Peddie, a kaliforniai piackutató elnöke.

A három meghatározó szereplő közül az AMD GPU-forgalma nőtt a legnagyobb mértékben, 30,2 százalékkal, míg a piacvezető, a negyedév során 63 millió chipet eladó Intelé 25,2 százalékkal, az NVIDIA-é pedig szerény 3,3 százalékkal emelkedett. Utóbbi piaci részesedése az év eleji 31,1, illetve a megelőző negyedév 29,2 százalékáról 24,9 százalékra esett vissza.

A notebookokba kerülő integrált grafikus chipek forgalma szekvenciálisan 27 százalékkal nőtt, míg az önálló kártyákra szerelt GPU-ké 36 százalékkal. A piackutató megjegyezte, hogy a harmadik negyedévben felhalmozott készletek miatt a hagyományosan erős negyedikben várhatóan nem lesz ilyen látványos a növekedés.

Azóta történt

Előzmények

  • Kezd magára találni az AMD

    A chipgyártó fő tevékenysége a harmadik negyedévben nyereséges volt. A vállalat enyhe forgalomnövekedést vár az év végén.

  • Megfizet a hibás chipekért az Nvidia

    A chiptervező vállalat újabb jelentős költséget könyvelt el, de üzemi szinten meglepően erős számokat jelentett.

  • Beindult a GPU-piac

    A második negyedév rendkívül erős növekedést hozott. Az AMD és az Intel növelte a részesedését az Nvidia és a kisebb gyártók kárára.

  • Gyászos félév jön a GPU-piacon

    Az internetkrach óta nem látott visszaesés várható az első két negyedévben – jósolja a piackutató.