Kezd magára találni az AMD

AMD OpteronKellemes meglepetést okozott tegnap az Advanced Micro Devices (AMD). Az Intel történelmi riválisának számító chipgyártó harmadik negyedéves vesztesége szerényebb volt a vártnál, sőt a chiptervező tevékenység nyereséget termelt. A GlobalFoundries félvezetőgyártó leányvállalat – melynek számait az AMD-nek a kisebbségi tulajdonrésze ellenére is szerepeltetnie kell a pénzügyi jelentésében – ugyanakkor változatlanul mínuszban maradt.

A szeptember 26-án zárult harmadik negyedévben a vállalat konszolidált árbevétele 1,396 milliárd dollár volt, 18 százalékkal több, mint az előző negyedévben, és 22 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A nettó veszteség 128 millió dolláron, részvényenként 18 centen állapodott meg. A Wall Street átlagosan 42 centes mínuszra számított papíronként.

Az eredményt a márciusban leválasztott chipgyártó leányvállalat nem túl rózsás teljesítménye húzta vissza, a chiptervező anyacég 2 millió dollár nettó profitot kapart össze. Üzemi szinten mind a CPU, mind a GPU-üzletág nyereséges volt, előbbi 76, utóbbi 8 millió dolláros eredménnyel.

A vállalat mikroprocesszor-üzletágának árbevétele szekvenciálisan 17 százalékkal, 1,07 milliárd dollárra emelkedett. Bizakodásra adhat okot, hogy nem csupán az értékesített darabszám nőtt, de a chipek átlagára is. A grafikus processzorokért felelős divízió 22 százalékot javított a második trimeszterhez képest – a forgalom most 306 millió dollár volt –, de e termékkategóriában csak az eladott mennyiség nőtt, az árak csökkentek.

A bruttó nyereséghányad – a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – a megelőző negyedéves mélypontról, 37 százalékról 42-re kúszott fel, ha kizárólag a chiptervező vállalat teljesítményét vesszük figyelembe (a GlobalFoundriesét nem), akkor 27 százalékról 38-ra emelkedett. Összehasonlításképp: az Intelnél ez a mutató 57,6 százalék.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

  • Beindult a GPU-piacon az AMD

    A harmadik negyedév rendkívül erős volt, egyedül az NVIDIA forgalma nem nőtt látványosan.

  • Amerikában is piszkálják az Intelt

    Hírügynökségi értesülések szerint a helyi versenyhatóság vádat fog emelni a vállalat ellen a versenytörvények megsértése miatt.

  • Rekord a processzorpiacon

    A harmadik negyedév nyertese ismét az Intel. A hordozható gépek mozgatják a piacot.

  • Nagyot szólt az Atom

    Az Intel fölénye a notebookokba és szerverekbe szánt chipek szegmensében lehengerlő. Az AMD a desktopokban erősebb.

Előzmények

  • Az Intel köszöni, jól van

    A chipgyártó szerint elindult felfelé a gödör aljáról a PC-ipar. A harmadik negyedévben rekordmennyiségű processzort és a chipkészletet adtak el.

  • Kiteregették az Intel szennyesét

    Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az amerikai chipgyártót elmarasztaló májusi határozatának szövegét. A vaskos anyag nem fukarkodik a terhelő bizonyítékok idézésével.

  • Javított az Intel, rontott az AMD

    Ismét 80 százalék felett a legnagyobb chipgyártó piaci részesedése. A második negyedévben szerény növekedés volt tapasztalható a PC-piacon.

  • Processzorpiac: az Intelé volt a második negyedév

    A piacvezető gyártó részesedése megint 80 százalék fölé kúszott. Minden szereplő több chipet adott el, mint az első negyedévben.