Gyárépítési lázban a processzorgyártók

Az Intel a múlt héten hivatalosan megnyitotta új, Fab 24-2 nevű chipgyártó üzemét az írországi Leixlipben, ahol 300 mm-es szilíciumszeletek feldolgozásával 65 nm csíkszélességű processzorokat állítanak elő. A kétmilliárd dolláros beruházás eredményeként a vállalat egy arizonai és egy oregoni üzem után a harmadik gyártósor birtokába jut, ahol a korszerű 65 nm-es technológia alkalmazására nyílik mód. Az Intel így tartja eredeti ütemtervét, azaz a 65 nm-es csíkszélességű PC- és szerverprocesszorok aránya a termelésben megelőzte a 90 nm-es lapkák részesedését, miközben több helyen máris a 45 nm-es technológia 2007 végére tervezett bevezetésére készülnek.


Fotó: Intel

Leixlipben valójában három hónapja kezdték meg a termelést, a megnyitó ünnepséggel azonban kivárták az első processzorkontingens elkészültét, vagyis az üzem bekapcsolódását a szállításokba. Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója a megnyitón tartott beszédében kiemelte, hogy vállalata élen jár a 65 nm-es gyártási eljárás alkalmazásában. A legnagyobb konkurens, az AMD csak az év második felétől áll át erre a csíkszélességre, bár meg kell jegyezni, hogy ez az adat önmagában nem mond el mindent a chipekről, melyek fogyasztását, teljesítményét számos tényező befolyásolja.

Made in USA

Az AMD egyébként egy nappal az Intel ünnepélyes gyáravatója után adott hírt egy újabb processzorgyártó üzem építésének terveiről: a vállalat 3,2 milliárd dolláros beruházással húzná fel a létesítményt a New York állambeli Saratoga Springsben. A cég egyelőre egy nem kötelező érvényű megállapodást kötött a szövetségi állammal, ami azt jelenti, hogy a befektetéstől még elállhat.

Ez az üzem lenne az AMD első processzorgyártó létesítménye az Egyesült Államokban azóta, hogy a texasi Austinban található Fab 25-öt évekkel ezelőtt teljes egészében a flashmemória-gyártásra állították át. (A CPU-kat a cég az idén kibővített és további jelentős fejlesztések előtt álló drezdai komplexumában állítja elő.) A helyszínválasztásban a New York állam által felajánlott 1 milliárd dolláros befektetésösztönző csomag mellett az is szerepet játszott, hogy kutatás-fejlesztési közös projektekben a vállalat számos szakembere dolgozik a térségben. A gyár építését az egyezség szerint 2007 derekán kell megkezdeni, a tömegtermelés pedig e szerint a forgatókönyv szerint 2010-ben indulhat be, 32 nanométeres csíkszélességgel.

Hankó Péter, Barna József

Azóta történt

Előzmények