Gyorsabb ügyintézés a földhivataloknál

A mintegy félmillió földszelvénytérkép júniusban elkészülő digitalizálása után hamarosan a társasházak alaprajzait is elektronikusan elérhetővé teszik a Veszprém Megyei Földhivatalban. Az országban itt a legelőrehaladottabb a digitalizáció mértéke, amely az ügyfeleknek gyorsabb kiszolgálást, a hivatalnak papírmásolat-hegyek megszüntetését és jelentős költségmegtakarítást eredményezett.

Májusban próbaüzemként megkezdődött a társasházak alaprajzainak digitalizálása a Veszprém Megyei Földhivatalban. Ha a projekt lezárul, jelentősen meggyorsul az ügyintézés a megye 175 ezer ingatlanának tulajdonosa számára, valamint az adásvételek során – mondta el a digitalizálást végző Bravogroup Rendszerház Kft. kereskedelmi igazgatója. Kocsis László hozzátette, júniusban ér véget a hivatal földszelvénytérképeinek digitális feldolgozása, amely nemcsak meggyorsítja a földmérők munkáját, de az építtetők és más lakossági ügyfelek is hamarabb és könnyebben jutnak hozzá a térképekhez − elektronikus formában.

A földszelvénytérképek digitalizálása nem pusztán szkennelést jelent, valódi térinformatikai alkalmazásról van szó – mondja a szakember. Az elmúlt nyolc hónapban a földhivatal összes, több mint félmillió térképe készült el így. Ha egy földmérő az adott területen dolgozik, nem kell az adatokat papírra vetnie, majd utólag rögzítenie. Egy hordozható számítógép segítségével rögtön elektronikusan is lejegyezheti munkája eredményét, így az adatok frissítése is a korábbi idő töredékét veszi igénybe.

Kocsis elmondása szerint sok intézmény − főként nagyobb vállalatok, bankok, de néhány állami szervezet is − már eljutott odáig, hogy a mindennapi ügyvitelhez nélkülözhető (nem operatív) iratállományát külső szolgáltatónál, bérirattárban helyezi el, ahol megfelelő rendszerezés és tárolás mellett mind a személyi, mind a biztonsági feltételek is kifejezetten alkalmasak iratok elhelyezésére. Ilyen, a Bravogroup által üzemeltetett bérirattárban tárolják papíralapú dokumentumaikat a veszprémiek is.

Azóta történt

Előzmények