Haifában nem állt meg az élet

Az Intel haifai kutatóközpontjában annak ellenére is tovább folyik a munka, hogy a Hezbollah napok óta rakétákkal lövi az észak-izraeli kikötővárost. A vállalat nagyjából 2400 helyi dolgozóját ugyan óvóhelyekre kényszerítették a támadások, a föld alatt is működő vezeték nélküli hálózatnak köszönhetően tudnak dolgozni – jelentette a Reuters helyi tudósítója.

A világ legnagyobb csipgyártó vállalata 1974-ben Haifában építette fel az első külföldi tervező- és fejlesztőközpontját. Többek között itt készült a 8088-as, az MMX utasításkészlettel ellátott Pentium és a noteszgépekben használt Pentium M processzor is. Később a cég újabb fejlesztőközpontokat és gyárakat is vitt az közel-keleti országba. Egyik félvezetőgyártó üzeme az Izrael déli részén fekvő Kiryat Gatban található, a másik pedig Jeruzsálemben – ezek távol esnek a libanoni határ közelében zajló fegyveres konfliktustól.

Kobi Bachar, az Intel Israel szóvivője a hírügynökségnek elmondta, hogy az óvóhelyeken is kiépítettek egy vezeték nélküli hálózatot, így a jelenlegi helyzetben is tudnak dolgozni. A legtöbben vasárnap is dolgoztak, amikor a Hezbollah rakétái nyolc embert öltek meg a városban, tegnap azonban már csak a nélkülözhetetlen embereket hívták be a központba. A hálózatnak köszönhetően otthonról is tudunk dolgozni, a munka folyik tovább – mondta Bachar.

A városban az IBM és a Microsoft is tart fenn irodákat – az előbbi 400, az utóbbi 180 dolgozót foglalkoztat itt, többségük szintén otthon dolgozik a támadások idején. A szoftvervállalat egyébként kiürítette bejrúti irodáit, és dolgozóit arra kérte, hogy mondják le vagy halasszák el izraeli és libanoni útjaikat.

Azóta történt

Előzmények