Vihar előtti csend az Intelnél

A világ legnagyobb processzorgyártó vállalatának nettó eredménye 57, árbevétele pedig 13 százalékkal esett vissza a második negyedévben – mégis, sem a cég vezetői, sem a piac nem esett kétségbe a hír miatt. A relatíve gyenge számokat ugyanis az magyarázza, hogy az Intel árcsökkentésekkel és – hogy a készletek felduzzadásának elejét vegyék – a szállítások visszafogásával készítette elő a terepet nemrég bemutatott új processzorcsaládjának, amelytől piaci részesedése nagyjából két éve tartó morzsolódásának megállítását, sőt a folyamat megfordítását várja. Ez nem volt titok a befektetők előtt sem, csak ezzel magyarázható, hogy a cég papírjai – hiába fejelte meg mindezt egy csalódást okozó előrejelzés is – 1 százalékot sem veszítettek az értékükből a negyedéves jelentés közzétételét követően.

A nettó nyereség a július 1-jén véget ért negyedévben 885 millió dollár volt – egy évvel korábban 2,04 milliárd –, az árbevétel pedig 9,23 milliárdról 8 milliárdra csökkent. A fenti ok miatt a forgalom minden régióban és majdnem minden termékkategóriában – processzorok, alaplapok, lapkakészletek – visszaesett, egyedül a mobiltelefonokban használt flashmemóriák értékesítése nőtt. Ezzel párhuzamosan az erős verseny és az alacsony árkategóriájú PC-k nagyobb részaránya miatt csökkent az átlagos eladási ár is.

Az elmúlt években az Intel egyetlen jelentős riválisának számító Advanced Micro Devices (AMD) erős lendületet vett, és részben jól sikerült processzorainak, részben pedig az Intel sorozatos hibáinak köszönhetően növelte befolyását a PC-kompatibilis csipek piacán. A Mercury Research adatai szerint az AMD részesedése a 2004 és 2005 vége között 5,3 százalékponttal emelkedett. Az Intel ezt a tendenciát tervezi megfordítani a nemrég bemutatott Core architektúrával. Az erre épülő processzorok – Core 2 Duo, Xeon 5100-as széria – izmosabbak és kevesebbet fogyasztanak, mint az AMD csipjei.

Csak átalakul

A vállalat egyben folytatja a néhány hónapja megkezdett strukturális átalakításokat, és – a CNET News értesülése szerint – átszervezi a felsővezetést. Például – írja a lap – az értékesítési és marketingposztokokat egy ember, a vezérigazgatói székre is esélyesnek tartott Sean Maloney veszi át, a korábbi vezetőket, Anand Chandrasekhert és Eric Kimet pedig más posztra nevezik ki. A Samsungtól 2004-ben leigazolt Kim elmozdítása meglepő, és talán a marketingzseninek tartott szakember stratégiájának kudarcát jelzi. A szakma az ő nevéhez köti a dél-koreai óriásvállalat globális márkává emelését, a feladata az Intelnél is az lett volna, hogy közelebb hozza az emberekhez a korábban mérnökök elefántcsonttornyának tartott vállalatot. Kim a jövőben a digitális otthon üzletágat vezeti.

Amint arról beszámoltunk, Paul Otellini vezérigazgató a csalódást okozó első negyedéves jelentés közzététele után egy 90 napos felülvizsgálati programot hirdetett. Amint akkor elmondta: minden követ megmozgatnak egy karcsúbb, mozgékonyabb és hatékonyabb Intel létrehozása érdekében. A kommunikációs és alkalmazásprocesszorokat gyártó üzletág néhány héttel ezelőtti értékesítését követően nemrég 1000 vezető elbocsátásával, most pedig a vezetői posztok újraosztásával folytatódik a működése racionalizálása.

Azóta történt

Előzmények