Hét évet kapott a szoftverkalóz

A múlt hét végén kalózmásolatok készítése és illegális szoftverkereskedelem miatt rekordnak számító 87 hónap börtönbüntetésre ítéltek egy kaliforniai férfit. A magát bűnösnek valló, 26 éves Nathan Peterson 2003-ban indította el internetes „szoftverdiszkontját” a www.ibackups.net címen, ahol a javasolt kiskereskedelmi áraknál jóval alacsonyabb áron értékesítette olyan gyártók termékeit, mint az Adobe, a Microsoft vagy a Symantec. A szoftvereket – melyekhez Peterson természetesen termékkulcsot is mellékelt – a vásárlás után vagy CD-n kapták meg a vevők, vagy egyszerűen letölthették a weboldalról.

A bolt 2005 februárjáig működött, akkor az FBI bezáratta. A vád szerint Peterson ez alatt az idő alatt 20 millió dollár értékben adott el szoftvereket, és ebből 5,4 millió dollárt tett zsebre. A börtönbüntetés kiszabása mellett a bíróság éppen ekkora összegű kártérítés megfizetésére is kötelezte – ezt egy ipari szervezet, a SIIA számlájára kell átutalnia.

Korábban az Egyesült Államokban ilyen hosszú börtönre szoftverkalózkodás miatt nem ítéltek senkit. Legutóbb, augusztusban ugyanaz a bíró, aki Peterson ügyében is vezette a tárgyalást, hat évre küldött rács mögé egy floridai férfit számítógépes programok illegális kereskedelméért – eddig ez volt a legdrákóibb ítélet.

Azóta történt

Előzmények