Csökkenti dolgozói fizetését a HP

A gyenge hardvereladások miatt a vártnál alacsonyabb árbevételt jelentett az első üzleti negyedévre a Hewlett-Packard, melyet a globális gazdasági válság idején nem a nyomtatókellékek, hanem a szolgáltatások tartanak lendületben. A kibillent pénzügyi balanszot a vállalat most fizetéscsökkentéssel igyekszik ellensúlyozni. A befektetők számára csalódást jelentő hírek hatására közel 6 százalékkal, 32,14 dollárra csökkent a részvényárfolyam a tőzsdezárás utáni kereskedésben.

A HP a január 31-én zárult trimesztert 28,8 milliárd dollár árbevétellel és 1,85 milliárd dollár nettó profittal zárta. Az előbbi mutató – mely éves szinten mindössze 1 százalékot javult – több mint 3 milliárd dollárral maradt el a Wall Street-i várakozások átlagától, utóbbi viszont szinkronban volt a prognózisokkal.

Szinte minden üzletág teljesítményén nyomot hagyott a gazdasági krízis: a személyi számítógépes divízió árbevétele 19 százalékkal, a nyomtatórészlegé ugyancsak 19 százalékkal csökkent. Figyelemre méltó, hogy csökkent – 7 százalékkal – a nyomtatókiegészítők forgalma is, pedig ez a rendkívül magas nyereséghányaddal értékesített termékkör volt hagyományosan a HP aranytojást tojó tyúkja. „Nehéz gazdasági helyzetben az emberek nem nyomtatnak annyit” – kommentálta egyszerű logikával a számokat Cathie Lesjak pénzügyi vezérigazgató. „Egykor valószínűleg a nyomtatóüzletág volt a HP koronaékszere, de mára ennek helyébe lépett egy új divízió, a szolgáltatások” – tette hozzá.

Valóban, az informatikai szolgáltatásokat kínáló részleg árbevétele az egy évvel korábbi több mint duplájára, 8,7 milliárd dollárra nőtt, ami javarészt a tavaly lezárt, 13,9 milliárd dollár értékű EDS-akvizíciónak köszönhető.

A HP egyben bejelentette, hogy csökkenti dolgozói fizetését, hogy visszafogja a költségeket. Mark Hurd vezérigazgató 20 százalékkal, a vezető beosztású alkalmazottak 10-15 százalékkal, a dolgozók általában pedig 5 százalékkal kapnak kevesebbet, mint eddig – de a mínuszt, ha a cég jól teljesít, bónusz formájában visszakapják.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

  • Drágábbak lesznek itthon a számítógépek

    A gyártók nem tudják kompenzálni a devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulását, ezért elkerülhetetlen az áremelkedés. A kérdés csak az, hogy milyen mértékű lesz.

  • Erős évet zárt a HP Magyarország

    Majdnem olyan mértékben nőtt az árbevétel, mint az anyavállalatnál, és kiemelkedően teljesített a PC-s üzletág. Itthon elhúzódik az EDS-integráció.

  • Erős vár a HP

    A vállalat sok lábon áll, ezért – érvelnek elemzők – kevésbé érzi meg a válság hatásait. A negyedik negyedéves számok erősek.

  • Európában az Acer lenyomta a HP-t

    Az IDC negyedéves számai szerint a tajvani cég a legnagyobb PC-gyártó a régiónkban, de óriási lendülettel kapaszkodik az Asus is.