Diszkrimináció miatt indul az USA és a SpaceX pere

A menekültek toborzásával kapcsolatos diszkriminációja miatt pereli a SpaceX vállalatot az USA igazságügyi minisztériuma, Elon Musk azonban óriási felháborodásának adott hangot, szerinte korábban világos utasításokat kaptak a témában a kormánytól.

Az amerikai igazságügyi minisztérium beperelte a SpaceX vállalatot, azzal a váddal, hogy a toborzások során diszkriminálják a menekülteket. Azt állítják, hogy 2018. szeptembere és 2022. májusa között rendszeresen igyekeztek kedvét venni a menekülteknek és menedékkérőknek, hogy jelentkezzenek hozzájuk, és meg sem fontolták a felvételüket az állampolgársági státuszuk miatt sem. Ezzel az USA szerint törvényt sértettek.

A minisztérium szerint a SpaceX éveken át arra hivatkozott minden felületen, hogy a törvények miatt csak amerikai állampolgárokat, zöldkártyával rendelkezőket vehetnek fel. Elon Musk online bejegyzéseire is kitértek, szerintük ezek is diszkriminatív jellegű nyilvános állásfoglalások. Konkrét bejegyzéseket is kiemeltek.

Elon Musk nagy felháborodásának adott hangot az ügy kapcsán. Szerinte az igazságügyi minisztériumból fegyvert csináltak, politikai célokból. Azt már évekkel ezelőtt is hangsúlyozta, hogy az amerikai törvények szerint legalább zöldkártya kell ahhoz, hogy valakit felvegyenek a SpaceX-hez, a rakétáik ugyanis fejlett fegyverzeti technológiának számítanak.

Musk most hangsúlyozta: újra és újra eligazították őket arról, hogy kiket vehetnek fel a céghez, ellenkező esetben megsértették volna a fegyvercsempészetre vonatkozó törvényt, és bűncselekményt követnek el. Musk korábban elmondta: ez az egész nem rajtuk múlik, megmondták mit tehetnek, és igazából a zöldkártya sem elég, a védelmi minisztérium külön engedélyére van szükségük, hogy felvegyenek valakit. Szerinte ez nem feltétlen jó ötlet, sok remek szakemberhez nem férnek emiatt hozzá. Hozzátette, a Teslára ez nem vonatkozik, ott a mérnökök 25-30 százaléka külföldről származik.

Amennyiben a SpaceX törvényt sértett a bíróság szerint, akkor nem csak bírságot kaphat, de a NASA és a kormány egyes megbízásai is veszélybe kerülhetnek, közölték szakemberek.

Azóta történt

Előzmények