Házkutatást tartottak a HP moszkvai irodáiban


Forrás: cnews.ru

Az orosz hatóságok egy vesztegetési ügy felderítéshez kapcsolódva szerdán a rajtaütöttek a HP moszkvai képviseletein s házkutatást tartottak – értesült helyi forrásoktól a Wall Street Journal.

A nyomozást orosz és német szervek együtt folytatják, miután felmerült annak a gyanúja, hogy a HP alkalmazottai német leányvállalatukon keresztül 2003-ban nyolcmillió euró vesztegetési pénzt fizettek Oroszországban az ország ügyészi hivatalának, hogy elnyerjenek egy 35 millió eurós kormányzati szerződést, melynek teljesítésével az orosz ügyészi hivatalok biztonságos számítógépes kommunikációs rendszeréhez szállítottak hardvereket. (Az ügy pikantériája, hogy épp ez a hivatal, az ügyészség nyomozószerve folytatja most a németeket segítve az ügyben a kutakodást.)

A németek által elindított nyomozás a kifizetési rendszerek és fiktív cégek bonyolult hálózatát tárta fel, melynek az Egyesült Államok mellett Nagy-Britanniában, Litvániában, Lettországban, Ausztriában, Svájcban, Új-Zélandon, a Brit Virgin-szigeteken és Belize-ben is megtalálták a nyomait.

A HP képviselője megerősítette a vizsgálat tényét, de kijelentette, hogy egy hét évvel ezelőtti ügyről van szó, s a gyanúba keveredett alkalmazottak már nem dolgoznak a vállalatnál. Emellett azt is közölte, hogy teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal, s tovább folytatják a már megkezdett belső vizsgálatot is. A híradások szerint a HP egyébként decemberben a német és a svájci hatóságoktól értesült a hatalommal való visszaélés, vesztegetés, illetve pénzmosás ügyében folyó nyomozásról, melynek akkor 10 gyanúsítottja volt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények