Itthon a HP a legnagyobb PC-gyártó

Jóllehet csökkent a HP személyi számítógépek értékesítéséből származó árbevétele Magyarországon, a visszaesés mértéke korántsem volt akkora, mint a piaci átlag (28 %). Az értékesített darabszámot tekintve a vállalat a tavalyi évhez hasonlóan ismét a 94 ezres érték közelében végzett, és ezzel megőrizte vezető pozícióját, annak ellenére, hogy az év közben érezhetően alacsonyabb árszintek felé tolódó igények nem a prémium kategóriában erős gyártóknak kedveztek.

A legjobban keresett termékkategória a tavalyi évben is a noteszgép volt, amelyekből közel 58 ezer darabot adott el itthon a HP – derül ki az IDC statisztikájából. Az asztali számítógépek eladási mutatói – ahogy a cég hazai versenytársainál is – tavaly is egyértelmű csökkenést mutattak. Az IDC adatai szerint mintegy háromszor annyi hordozható eszközt adtak el a piaci szereplők 2009-ben hazánkban, mint asztali számítógépet.

A HP eladásai ettől némileg eltérő képet mutatnak: 2009 során a vállalat PC-forgalmának 62%-a volt hordozható és 38%-a asztali gép. Az eltérés legfőbb oka, hogy a nagyvállalati és államigazgatási szegmensekben – ahol HP hagyományosan erős, közel 50 százalékos részesedéssel bír – még mindig jóval nagyobb kereslet mutatkozik a desktopok iránt.

A piacon tapasztalható drasztikus átlagáresés ellenére a tavaly tavasszal a Compaq márkát Magyarországon ismét bevezető HP-nek sikerült tartani a 2008-as piaci átlagárat, ami azt jelzi, hogy a vállalat továbbra is erős a közép- és felső kategóriában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények